Foto:EPA-EFE/Djordje Savic

Grupa udruženja civilnog društva i medija na srpskom koji deluju na Kosovu saopštila je danas da je "zabrinjavajuće odsustvo javnih reakcija ključnih nosilaca vlasti, ali i političkih elita unutar Kosova na brojne, do sada zabeležene incidente, fizičke napade, ali i veoma oštru retoriku", u prvih šest meseci ove godine.

U zajedničkom saopštenju grupe od 15 udruženja i medija koji su članovi platforme „Empirika“ se navodi da je „nemoguće naći bilo kakvo opravdanje za 48 različitih incidenata, prijavljenih od strane terenskih koordinatora Radne grupe za brzo delovanje“, među kojima je i „značajan broj oštećenja imovine Srpske pravoslavne crkve“.

„Umesto preporuka koje se gotovo nikada ili retko kad usvajaju ovim saopštenjem zahtevamo od istražnih organa sporovođenje temeljnih istraga svih nerešenih slučajeva“, navodi se u saopštenju.

Udruženja građana i mediji su pozvali „premijera, predsednicu i centralne kosovske institucije da javno osude sve incidente i založe se za efikasnu istragu kojom bi se otklonile moguće javne spekulacije o motivima i počiniocima pojedinih krivičnih dela“.

Oni su pozvali i predstavnike Srpske liste „da kao deo Vlade Kosova insistiraju na institucionalnoj zaštiti srpske zajednice“.

BONUS VIDEO Uneskova lista zaštićenih dobara

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar