Foto: N1

Narodni poslanik i funkcioner DS-a Balša Božović pokrenuo je danas pred Pravnim fakultetom u Novom Sadu postupak za utvrđivanje plagijata protiv šefa poslaničke grupe Srpske napredne stranke Aleksandra Martinovića, koji je, kako je rekao, čak šest puta objavio identičan tekst pod različitim naslovima i predstavio ga kao šest različitih članaka.

Kako je naveo Božović, Martinović je na osnovu ovih plagiranih i falsifikovanih članaka stekao zvanje dokotra nauka, izabran u zvanje docenta i kasnije izgradio akademsku karijeru zbog koje su desetine ljudi ostale bez posla, a on sam zauzeo pet radnih mesta u visokoškolskim ustanovama širom Srbije.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Božović je naveo da Martinović na osnovu ovih lažnih radova ima čak sedam primanja, izbor u zvanje docenta, a da „posebnu ironiju predstavlja činjenica da radovi koje je Martinović falsifikovao govore o stranačkom zapošljavanju nekompetentih kadrova“. On je pokazao, kako je rekao, falsifikovane radove Martinovića u kojima se nalazi „identičan tekst, od samog početka do kraja, uključujući čak i slovne i gramatičke greške koje se ponavljaju u svim radovima“.

Božović je upozorio na to da Martinović, kao docent koji je „svoju akademsku karijeru izgradio na lažima, falsifikatima, prepisivanju i prevari“, i dalje ispituje studente, i istakao da ga je nekoliko studenata Pravnog fakulteta u Novom Sadu kontaktiralo zabrinuto zbog toga što znaju da moraju vredno da uče i rade za polaganje ispita kod nekoga ko je na prevaru postao predavač.

Božović je postupak pokrenuo pred Pravnim fakultetom u Novom Sadu, gde je Martinović doktorirao i gde i danas radi kao docent. U skladu sa Kodeksom o akademskom integritetu, postupak za utvrđivanje plagijata pokreće se pred matičnim fakultetom koji za te svrhe formira komisiju, a, ukoliko komisija odluči da plagijata nije bilo, drugostepeni organ je Senat univerziteta.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar