dan sandžaka
Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

Bošnjačko nacionalno vijeće kao najviše predstavničko telo Bošnjaka u Republici Srbiji, pozdravilo je danas pravosnažnu odluku Haškog tribunala kojom je Ratko Mladić osuđen za genocid i druge zločine, kao potvrdu činjenice da je pravda spora ali ipak dostižna.

Ova presuda je važan korak u skidanju odgovornosti sa svih budućih generacija srpskog naroda za zločine koje je neko počinio u njihovo ime i treba biti poruka da se iz zločina ne može izvući nikakva politička niti materijalna korist, rečeno je za naš portal iz Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Srbiji.

„Odluku Haškog tribunala smatramo ispravnom, ali očekujemo da se otklone posledice nastale teritorijalnim osvajanjem silom, genocidom i etničkim čišćenjem od strane srpskih oružanih snaga. Zločini nad Bošnjacima Sandžaka u Sjeverinu, Kukurovićima, Štrpcima, Bukovici su sastavni deo projekta uništenja Bošnjaka čija je kulminacija postignuta genocidom u Srebrenici. To potvrđuje činjenica da se Ratko Mladić u to vreme u Priboju sastajao sa ministrom za ljudska prava SRJ Momčilom Grubačem“, kažu u BNV Srbije.

Ono su takođe pozvali državne organe Srbije i Evropsku uniju da u procesu evropskih integracija zemalja Zapadnog Balkana izgrade objektivne i stabilne mehanizme i institucije, kako se više nikada ne bi ponovili zločini nad Bošnjacima i osigurala politička egzistencija Bošnjaka Sandžaka.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar