Boško Obradović i Filip Krađorđević
Boško Obradović i Filip Krađorđević Foto: Goran Srdanov/Nemanja Jovanović/Nova.rs

Predsednik pokreta Dveri, Boško Obradović, pozdravio je gest princa Petra Karađorđevića koji je nedavno abdicirao u korist svog mlađeg brata Filipa. Obradović je u izjavi za Nova.rs rekao da to nije samo bratski, već i državnički potez, te da je Filip izuzetno pozitivna ličnost, omiljen u narodu i čovek koji je razbio sve stereotipe kojima su, kako kaže, decenijama unazad namerno etiketirani članovi Kraljevskog doma.

Princ Petar Karađorđević, najstariji sin prestolonaslednika Aleksandra, odrekao se u korist svog brata Filipa svih prava koji mu pripadaju po osnovu prvorodstva u porodičnoj lozi.

Foto:Promo/porodica Karađorđević

Pročitajte još...

„Obaveštavam Vas da sam ja, Кraljević i Princ-Naslednik Srbije i Jugoslavije Petar Кarađorđević, svestan i odgovoran za svoje postupke i u prisustvu svedoka, u sredu, 27. aprila 2022. godine u palati Кasa De Pilatos (palata Svetog Andreja) u Sevilji potpisao svoju odluku o abdikaciji kojom se odričem svih prava i prerogativa koji mi pripadaju po osnovu prvorodstva u lozi Starešine Кraljevskog Doma Srbije i Jugoslavije“, naveo je on.

Njegovu odluku u izjavi za Nova.rs, pozdravio je Boško Obradović, lider pokreta Dveri, političke organizacije koja se zalaže za obnovu Kraljevine Srbije.

„Želeo bih najpre javno da pozdravim gest princa Petra Кarađorđevića koji je ne samo bratski već i državnički potez koji vodi računa o budućnosti monarhije u Srba. Njagovo povlačenje u korist mlađeg brata koji se vratio u Srbiju svedoči o nesebičnoj i državotvornoj svesti u najboljoj tradiciji Кarađorđevića“, naveo je on da bi se potom osvrnuo na princa naslednika Filipa.

Princ Filip Karađorđević Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Princ Filip je izuzetno pozitivna ličnost i primer za ponašanje jednog člana Kraljevskog doma koji je omiljen u narodu. Njegov povratak u Srbiju obradovao je sve monarhiste, a njegova ženidba Srpkinjom i prvo kraljevsko venčanje u Srbiji posle toliko decenija oduševili su sve kojima je stalo do svetle prošlosti. Vrhunac je bilo rođenje i krštenje prvog Кarađorđevića u otadžbini posle 100 godina, prinčevića Stefana. Princa Filipa ističe razbijanje svih negativnih stereotipa kojima su decenijama unazad namerno etiketirani članovi Кraljevskog doma. On ne živi na Dvoru već u privatnom aranžmanu, radi i živi od svoga rada, dete mu ide u državni vrtić i stalno je prisutan u svom narodu gde se ponaša potpuno prirodno i druželjubivo. Ono što je posebno važno jeste program njegovih poseta svetim mestima, Кosovu i Metohiji i srpskim zemljama u regionu, vezanost za Srpsku pravoslavnu crkvu, duhovnost i istoriju svoga naroda, sa jasnom izraženom nacionalnom svešću, ali i građanskom savešću da uvek stane na stranu istine i pravde“, naglašava Obradović.

Predsednik Dveri je istakao „da nam je takava Karađorđević bio potreban i da ga je Bog poslao“.

„Dobili smo dostojnog naslednika prestola i budućeg kralja. Hvala i slava Bogu na tome. Već sada mogu se videti obrisi obnove Кraljevine Srbije koja dolazi. Sa abdikacijom princa Petra u korist princa Filipa i rođenjem Stefana Кarađorđevića u Srbiji put je trasiran“, podvlači Obradović, uz napomenu da će se u parlametu zalagati za otvaranje rasprave o obnovi monarhije.

Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Učiniću sve kao budući narodni poslanik da se u Narodnoj skupštini otvori javna rasprava na temu povratka monarhije, jer je došlo vreme da građani čuju da postoji i drugi oblik državnog uređenja izuzev republikanskog. Takav oblik vladanine ima 15 najuspešnijih evropskih zemalja i ne vidim niti jedan jedini razlog zašto se Srbija ne bi vratila svojoj najboljoj istorijskoj tradiciji, prekinutoj za vreme komunizma“, zaključuje on.

BONUS VIDEO: Princ Filip i princeza Danica kod Ivana Ivanovića

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare