Princ Filip Karađorđević Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Princ Filip Karađorđević vratio se danas u Srbiju, nakon što je prisustvovao nedavnoj ceremoniji "abdikacije" njegovog brata Petra u Španiji.

Filip Karađorđević je sa suprugom Danicom danas posetio Oplenac, gde je, kako je naveo, odao poštovanje njegovim precima.

„Odmah po povratku u Srbiju sa novim dužnostima, imao sam potrebu da sa svojom porodicom odem na Oplenac i odam poštovanje svojim precima“, napisao je Filip na Tviteru.

Podsetimo, srpskoj javnosti je u četvrtak saopšteno da se princ Petar Karađorđević odrekao svih prava koja mu pripadaju po osnovu prvorodstva u porodičnoj lozi, za sebe i sve svoje potomke. Petar je sva prava preneo na brata Filipa.

Petar Karađorđević saopštio je da je odluku da „abdicira“ doneo jer je „u interesu dinastije da princ naslednik sa svojom porodicom živi u Srbiji“, a da on „svoj život nastavlja u Sevilji“.

„Obaveštavam vas da sam ja, kraljević i princ-naslednik Srbije i Jugoslavije Petar Кarađorđević, svestan i odgovoran za svoje postupke i u prisustvu svedoka, u sredu, 27. aprila 2022. godine u palati Кasa De Pilatos (palata Svetog Andreja) u Sevilji potpisao svoju odluku o abdikaciji kojom se odričem svih prava i prerogativa koji mi pripadaju po osnovu prvorodstva u lozi Starešine kraljevskog doma Srbije i Jugoslavije“, naveo je on.

Kako je naveo, činom abdikacije odrekao se za sebe i sve svoje potomke koji su rođeni ili će tek biti rođeni u bračnoj vezi ili izvan bračne veze.

Prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević poželeo je ranije danas sve najbolje u budućnosti najstarijem sinu Petru Karađorđeviću, koji je odlučio da se povuče, ali je naglasio da postupak „nije sproveden u skladu sa tradicijom kraljevske porodice“.

„Povodom povlačenja mog najstarijeg sina princa Petra iz linije nasleđivanja kraljevske porodice, želim mu sve najbolje u budućnosti, dobro zdravlje i svu sreću. Cenim njegovu iskrenost u vezi teške odluke koju je doneo“, naveo je u saopštenju Aleksandar Karađorđević.

BONUS VIDEO – Veče Sa Ivanom Ivanovićem: Gosti Princ Filip i Princeza Danica Karađorđević

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare