Boško Jakšić Foto: Ivan Dinić/Nova S

"Rešenje u kome bi jedna stran pobedila ne dolazi u obzir, ako bi obe strane izgubile moguće je. Svaka strana mora da podnese trošak sopstvene pobede", smatra novinar i spoljnopolitički analitičar Boško Jakšić, komentarišući dijalog Beograda i Prištine. Dodaje i da je Aljbin Kurti iritirao Zapad i time izgubio prednost.

„On je poslednjih meseci pričao samo o demokratiji i imao jednog čvrstog saveznika – Amerikance. Za razliku od Vučića koji je lavirao, koji ide između Vašingtona, Brisela, Moskve. Kurti serijom nepromišljenih poteza gubi tu prednost, sada je pitanje da li će srpski pregovarači znati da iskoriste taj prostor koji im je Kurti ostavio“, zaključuje Jakšić.

Za izlazak Srba iz institucija na Kosovu, Jakšić kaže da to ne mora da bude loš potez.

„Čak je možda i zakasneo. Jer smo do sada bili suočeni sa ucenjivačkim kapacitetom Prištine, sad aimamo sukob dva kapaciteta, jer napuštanje Srba i njihov izlazak je pritisak na Kurtijevu Vladu, a znamo da nije mnogo stabilna njegova pozicija, a s druge strane je to pritisak na EU da ubrza i pokuša da implementira olduku o ZSO“, rekao je Jakšić.

Francusko-nemački predlog, kojim je predviđen konačni dogovor o normalizaciji odnosa u pregovorima Beograda i Prištine, procurio je u javnost, a u taj dokument uvid su imali i novinari portala Nova.rs, kao i briselkog portala EUractiv. Prema saznanjima portala Nova.rs, verzija u koju su imali uvid biće podložna izmenama i dopunama tokom pregovora dve strane.

„Ne možemo sa sigurnošću da kažemo da je to taj plan, ima mnogo kontroverzi, po informacijama koje ja imam, od ljudi koji su upućeni u originalni dokument, tvrdili su mi da je interpretacija Vučića pogrešna. Da se ne sadrži nikakvo posebno ubrzanje integracija Srbije, a da se obimna finansijska pomoć ne pominje u dokumentu. Ako me pitate da li se i dalje zadržava status kvo koji je poguban za sve ili smo na putu da se nešto reši, nešto mi nalaže da budem optimista. Nije slučajno Gabrijel Eskobar rekao da je pitanje sporazuma pitanje nedelja, a jedan ozbiljan diplomata ne izjavljuje to tek tako. To što on zna, zna i Vučić“, rekao je Jakšić.

Opširnije čitajte na N1.

BONUS VIDEO – Stefanović: Srbi s Kosova ne žele secesiju, Kurtijeve odluke naterale policajce da skinu uniforme

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare