Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

Premijer Kosova Aljbin Kurti je objavio da sutra na poziv francuskog predsednika Emanuela Makrona putuje za Pariz da učestvuje na Mirovnom forumu i najavio mogućnost da tokom foruma dođe do trilateralnog sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem koji je takođe pozvan.

„Spreman sam jer sam spreman i uvek zainteresovan za dijalog za dogovor, za potpunu normalizaciju odnosa Republike Kosovo i Srbije, uz međusobno priznavanje u centru“, napisao je Kurti na Fejsbuku i kaže u video izjavi takođe na Fejsbuku.

Kazao je da su u igri dva predloga „moj (njegov) za opšti okvir sporazuma predstavljenog na sastanku 18. avgusta 2022. u Briselu, kao i francusko-nemački predlog koji ima podršku SAD i Evropske unije“, koji su predstavili emisari Jens Plotner i Emmanuel Bonne.

„Principijelan dijalog sa drugima, vladavina prava podjednako za sve, mir i bezbednost na celoj teritoriji, idu zajedno“, kaže Kurti.

Kurti se sreo sa izaslanicima Nemačke i Slovenije za dijalog

Premijer Kosova Aljbin Kurti primio je nemačkog emisara za zapadni Balkan Manuela Saracina i specijalnog izaslanika Slovenije za Zapadni Balkan Anžeja Frangeša kako bi razgovarali o situaciji u zemlji, odnosima Beograda i Prištine, Berlinskom procesu i drugim aktuelnim pitanjima, saopšteno je iz vlade Kosova.

„Premijer Kurti je rekao da su vladine odluke i akcije u službi vladavine prava i da uzimaju u obzir zabrinutost međunarodnih partnera za bezbednost i mir“, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da kada je u pitanju bojkot institucija od strane Srpske liste, Kurti je rekao da ga „podstiče i orkestrira Beograd, koji je nastavio destruktivni pristup u odnosima sa Kosovom i da je to pokušaj da se prikrije nespremnost da se razgovara o elementima okvirni sporazum koji vodi potpunoj normalizaciji odnosa“.

Prema njemu sa druge strane, Kosovo je dokazalo svoju spremnost i konstruktivnost u ovom procesu.

„Kurti je obavestio emisare o postepenom sprovođenju vladine odluke o nelegalnim tablicama, ističući da je do jutros izdato 1.012 opomena za vozače sa nelegalnim tablicama i da uprkos tome nije zabeležen nijedan incident, da institucije nesmetano nastavljaju rad (na severu Kosova) kao i o pretnjama i napadima koje pojedinci i kriminalne grupe upućuju našim građanima u opštinama na severu Kosova“, kaže se u saopštenju.

BONUS VIDEO – Stefanović: Srbi s Kosova ne žele secesiju, Kurtijeve odluke naterale policajce da skinu uniforme

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar