Žozep Borelj Foto:EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj je upozorio da se rešenje o tablicama treba postići pre 21. novembra. "Ne smemo da dočekamo taj datum bez dogovora", upozorio je Borelj na konferenciji za novinare na kraju sastanka ministara inostranih poslova Evropske unije (EU) gde se raspravljalo i o tenzijama između Kosova i Srbije.

Borelj je izrazio spremnost da pozove u Brisel predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija kako bi došli do rešenja oko tablica. Prema Boreljovim rečima, mogući susret lidera će zavisiti od ishoda susreta glavnih pregovarača koji će u narednim danima boraviti u Briselu.

Ocenio je da se radi o „najozbiljnijoj krizi od 2013. godine“ i zatražio od strana da se angažuju u cilju smirivanja tenzija.

Odnosi Srbije i Kosova bili su u fokusu rasprave posvećene prilikama na Zapadnom Balkanu, na sastanku ministara inostranih poslova zemalja članica EU u ponedeljak, 14. novembra.

Prema najavi, visoki predstavnik EU za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost trebalo je da obavesti šefove evropskih diplomatija o zastoju u dijalogu Kosova i Srbije te sastancima koje je krajem prošle nedelje imao u Parizu sa Kurtijem i Vučićem.

Emanuel Makron i Alleksandar Vučić Foto:EPA-EFE/YOAN VALAT

Borelj je potvrdio da je Srbiji i Kosovu predao predlog za rešenje nastale krize.

„Moramo da nađemo izlaz za ovu krizu. Iznijeli smo predlog za izlazak iz krize, oni treba da ga razmotre. Radi se dobrom rešenju“, izjavio je Borelj uoči sastanka ministara inostranih poslova zemalja članica EU.

Prema najavi, ministri su trebali da zatraže napredak u procesu dijaloga ka postizanju sveobuhvatnog, pravno obavezujućeg sporazuma za normalizaciju odnosa između dve strane.

Odnosi Beograda i Prištine su zategnuti zbog nedavne odluke kosovske vlade da počne sa primenom odluke o ukidanju tablica koje su izdavali srpski organi za vozila koja uglavnom koriste Srbi na severu Kosova.

Brnjak nalepnice Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Predstavnici međunarodne zajednice su zatražili od zvanične Prištine da primenu odloži za deset meseci, što su kosovske vlasti odbile.

Razočarenje ovim postupkom su izrazili i predstavnici EU i Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Zbog zaoštrenih odnosa, nije došlo do novog susreta između kosvskog premijera i srpskog predsednika, iako se iz EU obećavalo da će dijalog dobiti novu dinamiku i da će se lideri sastajati jednom mesečno.

Foto:Armend NIMANI / AFP / Profimedia

U međuvremenu, potvrđeno je postojanje takozvanog nemačko-francuskog plana o dijalogu, ali strane imaju dijametralno različita stajališta o ovom planu.

O postojanju takozvanog francusko-nemačkog plana govorili su 3. novembra u Berlinu nemački kanceral Olaf Šolc i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Fon der Lajen je potvrdila da je ovaj plan sada „integrisan u proces dijaloga“.

Ursula fon der Lajen Foto: Epa/Efe

Iako su situacija na Kosovu i tenzije stvorene na severu trebale biti glavna tema u delu sastanka na kome se razgovaralo o Zapadnom Balkanu, ministri su trebali i razmeniti mišljenja o uticaju agresije Rusije na Ukrajinu, ali i regionu, kao i o političkoj situaciji u Crnoj Gori te Bosni i Hercegovini.

Oni su trebali razgovarati i o procesu proširenja EU uoči samita EU-Zapadni Balkan, koji će biti održan 6. decembra u Tirani.

***

BONUS VIDEO: Rakić: Nijedno Vučićevo rešenje za Kosovo nam nije prihvatljivo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar