Zozep Borel
Žozep Borel Foto:Tanjug/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Visoki predstavnik Evropske unije Žozep Borel rekao je, nakon sastanka sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić, da će napredak u ljudskim pravima i u dijalogu sa Prišinom odlučivati o ritmu daljih pretpristupnih pregovora, a naglasio je da u EU nema mesta za slavljenje ratnih zločina i podržavanje genocida i ratnih zločinaca.

Pregledali smo progres Srbije na putu ka EU i ovo je dobar momenat jer smo u decembru otvorili klaster, rekao je Borel. Navodeći da su glasači na referendumu potvrdili promene Ustava (u oblasti pravosuđa), rekao je da su reforme su važne za građane Srbije da imaju bolje kvalitetnije garancije svojih prava, da imaju bolje pravosuđe, da se bolje bori protiv korupcije i da se dostigne bolji standard života.

Borel je rekao da EU veoma dobro sarađuje na nivou bezbednosti, dodajući da je veoma zahvalan na kvalitetnim doprinosima Srbije svim misijama EU u inostranstvu.

Videli smo da se u poslednje vreme usklađivanje spoljne politike povećava i nadam se da će to odraziti održiv stepen usklađivanja sa našom spoljnom politikom koji će biti preveden u konkretna dela, naveo je Borel, a prenosi N1.

Govorili smo, kaže Borel, „o dijalogu u kom posredujemo“. Pozdravljamo spremnost Srbije da nastavi sa dijalogom i očekujemo da Kosovo i Srbija napreduju u dijalogu i nastave ka postizanju sveobuhvatnog sporazuma, rekao je Borel. On je naglasio da očekuju da Beograd i Priština ispunjavaju svoje obaveze, da obe strane imaju da ispune stvari koje su dogovorene. Treba stvoriti uslove za dalji dijalog uzdržati se od nekoordinisanih dela i retorike, dodao je.

Napredak ljudskih prava i normalizacija s Kosovom će odlučivati o ritmu daljih pretpristupnih pregovora, rekao je Borel, dodajući da govori o normalizaciji odnosa i dobrosusedskoj saradnji.

„Želeo bih da sledeće da naglasim – nema mesta u Evropi da se poriču genocidi, nema mesta u Evropi za slavljenje ratnih zločina i ratnih zločinaca, nema mesta u Evropi da se javno podržavaju oni koji podržavaju genocid i slave ratne zločine, koji podrivaju integritet zemalja u susedstvu, ugrožavaju regionalnu stabilnost i pomirenje – to sve ne može da ide sa evropskim vrednostima i težnjama. Izneli smo to premijerki Srbije i sigurni smo da će Srbija nastaviti, pod njenim vođstvom, evropskim putem“, rekao je Borel na konferenciji nakon sastanka.

BONUS VIDEO: Skidanje farbe sa murala Ratku Mladiću

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar