Žozep Borel; Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Šef evropske diplomatije Žozep Borel sutra će u Briselu ministrima spoljnih poslova država članica EU podneti izveštaj o najnovim potezima Unije u saradnji s partnerima na Zapadnom Balkanu i stanju dijaloga Beograda i Prištine.

Borel će izveštaj podneti zbog nedavne posete specijalnog predstavnika EU za dijalog Miroslava Lajčaka Prištini i Beogradu, saopštili su zvaničnici Saveta ministara Unije.

Oni su naveli da nije predviđena, ali i da nije isključena rasprava šefova diplomatija članica Unije o dijalogu Beograda i Prištine i o razvoju u vezi sa sprovođenjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju od partnera EU.

Na dnevnom redu ministarskog zasedanja su i odnosi s Rusijom, posle nedavnog uvođenja novih evropskih sankcija Moskvi, nastojanja da se bez uvođenja sankcija stabiliziju odnosi s Turskom, pandemija koronavirusa i druga svetska pitanja.

Izvori u EU su potvrdili i da će predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i Borel razgovarati s američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom koji u Brisel dolazi na zasedanje šefova diplomatija članica NATO.

Prema saopštenju američkog Stejt departmenta, Blinken će s kolegama iz NATO razmotriti korake kojima atlantski partneri nastoje da zauzdaju pandemiju koronavirusa i da podrže trajni oporavak svetske privrede, a razmeniće mišljenja i o rešavanju klimatske krize i jačanju demokratije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar