Miroslav Lajčak Foto:EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je danas u Prištini, posle razgovora sa v.d. predsednika Kosova Vjosom Osmani, da će dijalog biti nastavljen nakon formiranja nove vlade i skupštine Kosova, istakavši da je dijalog odgovornost svih.

„Evropska unija i SAD podržavaju nastavak dijaloga o pitanjima koja su važna za svakog građanina Kosova, u ovom kontekstu sam dugo razgovarao sa gospodinom Kurtijem i gospođom Osmani. Dijalog će se nastaviti, stvorićemo neke interne procedure“, rekao je Lajčak, preneo je RTS.

Lajčak je pozvao sve u Prištini na političko jedinstvo, dodajući da „dijalog nije odgovornost jedne strane ili političke stranke, već svih partija“.

Vjosa Osmani je izjavila je da je Lajčaku prenela da treba preispitati dosadašnji deo tog procesa, kako bi Priština bila spremna za nastavak razgovora, poštujući svoje interese, istakavši da proces dijaloga treba da rezultira recipročnim priznanjem, u aktelnim granicama Kosova.

„Moramo da budemo sigurni da se poštuje mandat koji dobijamo od parlamenta, crvene linije koje postavlja parlament. Nije dozvoljeno pregovarati o granicama Kosova. O statusu Kosova nema šta da se pregovara, očekujemo da se to završi priznanjem“, kazala je Vjosa Osmani.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar