Zozep Borel
Žozep Borel Foto:Tanjug/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borel je, povodom informacije da je Kancelarija za kontrolu strane imovine Ministarstva finansija SAD označila je Zvonka Veselinovića i Milana Radoičića zbog pripadnosti koruptivnim mrežama povezanim sa transnacionalnim organizovanim kriminalom, ocenio da je reč o važnom koraku u borbi protiv organizovanog kriminala na Zapadnom Balkanu.

„Rasturanje transnacionalnog kriminala doprinosi bezbednosti, sigurnosti i popravlja vladavinu prava u celom regionu. EU je usmerena kao ispunjavanju tog cilja“, naveo je Borel u objavi na Tviteru.

Podsetimo, Sjedinjene Američke Države uvele su sankcije nekolicini biznismena i predstavnika Srba sa Kosova, među kojima su kontroverzni biznismeni, svojevremeno optuženi za ubistvo Olivera Ivanovića – Zvonko Veselinović i Milan Radoičić.

Kako se navodi u dokumentu američke administracije, koji je portal Nova.rs ekskluzivno objavio, Veselinović je okarakterisan kao vođa organizovane kriminalne grupe i kao najozloglašenija ličnost na severu Kosova.

“Veselinović je uključen u šemu podmićivanja velikih razmera sa kosovskim i srpskim bezbednosnim zvaničnicima, koji omogućavaju ilegalnu trgovinu robom, novcem, narkoticima i oružjem između Кosova i Srbije. Grupa je takođe sklopila zaveru sa različitim političarima u nekoliko sporazuma, uključujući podmićivanje kosovskih bezbednosnih zvaničnika početkom 2019. kako bi se omogućile njihove operacije krijumčarenja između Srbije i Кosova i potkupljivanje kosovskih zvaničnika granične bezbednosti, krajem 2017. Potkupljivanje je sprovođeno kako bi se omogućio bezbedan prolaz krijumčarima”, navodi se na sajtu administracije SAD.

U dokumentu se navodi da su Veselinović i njegov brat Žarko imali dogovore sa političarima da pomognu njihovoj stranci da pobedi na izborima (Srpska lista prim. aut.), i obezbede velike sume novca kandidatima. Zauzvrat, ovi političari bi braći dali kontrolu nad određenim oblastima za njihovo poslovanje kako bi mogli da obavljaju svoje nezakonite poslovne aktivnosti, bez mešanja srpskih vlasti.

„Političari bi takođe nagradili braću Veselinović omogućivši im najbolje infrastrukturne ugovore. Кrajem 2017. godine, Veselinovići su davali donacije kao metod pranja novca koji potiče iz njihovih kriminalnih radnji”, navodi se.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar