Foto: EPA-EFE/KHALED ELFIQI

Evropska unija očekuje od Srbije i Kosova da ne presele svoje Ambasade u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalim, poručio je Žozep Borel, potpredsednik Evropske komisije i šef diplomatije EU.

Kako je objavio N1, u odgovoru na poslaničko pitanje, Borel je naveo da očekuje da će i Srbija i Kosovo „delovati u skladu sa opredeljenošću EU“, ali i u skladu sa svojim evropskim aspiracijama.

„Dugogodišnji stav EU je da se pregovorima mora naći način za rešavanje statusa Jerusalima kao buduće prestonice obe države i da se moraju ispuniti težnje obe strane“, naveo je on i dodao da je „pitanje Jerusalima pitanje konačnog statusa“.

„U skladu sa rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 478 iz 1980. godine, koja poziva sve članice UN da svoje ambasade presele u Tel Aviv, sve ambasade država članica EU, kao i Delegacija EU u Izraelu, nalaze se u Tel Avivu“, objasnio je Borel.

On je podsetio da su i Kosovo i Srbija identifikovali integraciju u EU kao svoj strateški prioritet.

„EU očekuje da će i jedni i drugi delovati u skladu sa ovom opredeljenošću“, poručio je šef doiplomatije EU i ponovio stav da se od Srbije očekuje da, u okviru procesa pregovora o pristupanju EU, „postepeno usklađuje svoje zakonodavstvo i politike prema trećim zemljama sa pravnim tekovinama EU i politikama“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare