Bogoljub Karić Foto: Mladen Šurjanac/RAS

Savet EU usvojio je danas šesti paket ekonomskih i individualnih sankcija protiv Rusije i Belorusije, a prema informacijama iz Službenog lista EU njima je obuhvaćen i Bogoljub Karić. On u izjavi za Nova.rs ističe da je iznenađen što se nalazi na spisku, kao i da se razlozi za to temelje na nacionalnoj pripadnosti.

„Sa velikim iznenađenjem sam saznao da se moje ime nalazi na sankcionom spisku Evropskog Saveta. Prošlo je dve godine od završetka građevinskog projekta u Belorusiji koji smo dobili na međunarodnom konkursu koji se pominje je u obrazloženju kao primer saradnje slovenskog sveta“, ističe Karić, On dodaje da su razlozi njegovog sankcionisanja zasnovani na nacionalnoj pripadnosti, kao i da nisu dokazani.

„Kako se razlozi sa stavljanje na sankcioni spisak temelje na nacionalnoj pripadnosti i ničim nedokazanim navodima novinskih članaka nereferentnih medija (od kojih su pojedini već izgubili spor po tom predmetu) smatram da nema nikakvih osnova za sankcije i preduzeću pravne mere za njihovo ukidanje“, istakao je Karić.

Podsetimo, kako se navodi u Službenom glasniku EU, Kariću su određene sankcije:

PROČITAJTE JOŠ

„Zajedno sa članovima porodice razvio je mrežu poduzeća za poslovanje nekretninama u Belorusiji i mrežu kontakata sa porodicom Aleksandra Lukašenka. Posebno je blisko povezan s preduzećem Dana Holdings, kao i sa preduzećem Dana Astra, bivšim društvom ćerke preduzeća Dana Holdings, pa je navodno bio predstavnik tih subjekata na sastancima sa Lukašenkom“, navodi se u Službenom glasniku.

„Lukašenko je projekat Minsk World, koji je razvilo poduzeće povezano sa Karićem, opisao kao ‘primer saradnje slovenskog sveta’. Zahvaljujući tim bliskim vezama sa Lukašenkom i osobama u njegovoj pratnji, preduzeća povezana sa Karićem dobila su povlašćeni tretman od Lukašenkovog režima, uključujući poreske olakšice i zemljišne čestice za razvoj nekretnina“, navodi se u Glasniku.

BONUS VIDEO: Drim tim na Pinku – tu je i Karić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare