Ekoloski protest
Ekološki protest ispred Predsedništva Srbije Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Aktivisti iz Gornjih Nedeljica, Gornje Dobrinje i drugih mesta ugroženih planiranim iskopavanjem litijuma i bora, nastavili su večeras da kampuju u parku ispred Predsedništva Srbije dok njihov zahtev ne bude ispunjen. Oni traže uvođenje zakonske zabrane eksploatacije litijuma i bora na teritoriji cele zemlje.

Izveštava novinar Andrija Lazarević

Ispred Predsedništva okupljeno je oko stotinak građana koji su došli da pruže podršku meštanima Gornjih Nedeljica, Jadra, Loznice koji su proveli noć u šatorima u Pionirskom parku, ispred ulaza u zgradu u kojoj je sedište predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Ekoloski protest
Ekološki protest ispred Predsedništva Srbije Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Ispred improvizovanog etno sela, gde su izloženi proizvodi iz svih krajeva Srbije, građanima se najpre obratio glumac Tihomir Stanić koji je govorio odlomke iz Andrićevog romana „Na drini Ćuprija“.

„Doći ću svaki put, počastvovan sam, recitovaću i narednih dana. Činjenica da ste tu je dokaz da su vaši ciljevi plemeniti. Osećam vašu brigu za budućnost naše dece, neko se brine i to je dobro“, poručio je Stanić.

Ekoloski protest
Tihomir Stanić, Ekološki protest ispred Predsedništva Srbije Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Građanima su se zatim obratili aktivisti iz Eko Brigade i neformalne grupe građana „Neko brine za Levač“.

Profesorka srpskog jezika, Lijana Čutura  navela je da se oni zapravo ne bore za životnu sredinu, već ne žele da ih iko u njihovoj zemlji iseljava iz kuća. Podsetila je da ih je predsednik Srbije nazvao „lažnim aktivistima“.

Ksenija Milićević ispred „Eko brigade“ izražava nadu da će uspeti u svojoj borbi.

„Nadam se da ćemo se viđati na lepšim mestima“, poručila je ona.

Nikola Maslać iz Požege podelio je sa okupljenima deo svoje borbe.

„Borimo se protiv rudnika ‘Podrinjski basen’, prinuđeni smo da se borimo van institucija“, naveo je Maslać.

Ekoloski protest
Ekološki protest ispred Predsedništva Srbije Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

U nastavku večeri okupljeni aktivisti nastavili su  druženje sa građanima koji su došli da im pruže podršku.

Savo Manojlović iz Inicijative Kreni-promeni, koji sa građanima i aktivistima iz više mesta u Srbiji, kampuje ispred zgrade Predsedništva Srbije od četvrtka uveče, rekao je da će ostati u improvizovanom kampu do daljeg, kao i da neće biti protestne šetnje.

Manojlović kaže i da je tokom dana čekao da vidi predsednika Srbije, ali da se, prema njegovim saznanjima, on nije pojavljivao na svom radnom mestu.

„Moj šator je najbliži Predsedništvu, on mi je najbliži košmija. I ako se danas ne pojavi, ja razmisljam da prijavim njegov nestanak“, kazao je Manojlović za N1.

Manojlović je zahvalio svima koji dolaze da ih obiđu u parku ispred Predsedništva.

„Zahvaljujemo svima koje dolaze. Ali želimo da vlast razume ove ljude ovde, oni nisu političari, oni su zabrinuti za svoje zdravlje, brinu da će doći do njihovog progona. Ono što je potrebno je da predsednik i premijerka ono što su rekli, sprovedu kroz zakon. Onda će ovi ljudi otići kućama i nastaviti svoje živote“, naglasio je Manojlović.

Prema njegovim rečima, obećanja nisu dovoljna.

„Oni su ukinuli prostorni plan za Jadar. I tu smo postigli značajan korak. Ali ako nemate zabranu…kako to da je zabranjeno za Jadar, ali nije u Valjevu ili nekoj drugoj lokaciji. Da li su jedni građani diskriminisani u odnosu na druge, ili to znači da je ovo sve jedna velika prevara“, upitao je.

Ekološki aktivisti će nastaviti da kampuju u šatorima u Pionirskom parku, a sutra će im se obratiti meštani Jadra.

BONUS VIDEO: Bojana Novaković u šatoru kod Predsedništva

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram