Bivši poslanici se odriču naknada iz Skupštine

Politika 11. avg. 202018:56
Podeli:
Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Neki od "najpoznatijih" opozicionih poslanika, sa dugim parlamentarnim stažom, koji u naredne četiri godine neće sedeti u skupštinskim klupama, odlučili su, kako su izjavili Tanjugu, da se odreknu naknade, nakon prestanka mandata, na koju po zakonu imaju pravo.

Prema Zakonu o Narodnoj skupštini, poslanici koji su primali platu u parlamentu po prestanku poslaničke funkcije u visini plate koju je imao na dan prestanka funkcije, a najduže šest meseci.

Poslanik Dveri Boško Obradović, koji je bojkotovao sednice Skupštine, rekao je za Tanjug da je danas išao u parlament, uzeo radnu knjižicu, razdužio diplomatski pasoš i parking karticu, te da neće tražiti nikakva dodatna primanja.

Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Vraćam se svom starom zaposlenju u NVO sektoru i izdavaštvu i zajedno sa dugogodišnjim prijateljima i saradnicima bavićemo se izdavanjem časopisa i knjiga, organizacijom tribina i predavanja…“, kaže Obradović.

Kako kaže, danas je zahvalio skupštinskim stručnim službama na vrhunskom profesionalizmu i poručio – „vratiću se“.

U LDP-u je za Tanjug kratko rečeno da njihov lider Čedomir Jovanović, koji u ovom mandatu nije poslanik, neće koristiti pravo na poslaničku nadoknadu.

čedomir Jovanović Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Ni poslanik Dosta je bilo Vojin Biljić neće primati platu iz „skupštinskog“ budžeta u narednom periodu, ali nije znao kakvu su odluku donele njegove stranačke kolege.

Jedan od „najbučnijih“ poslanika u parlamentu, lider radikala Vojislav Šešelj kaže za Tanjug da neće primati poslaničku platu posle isteka mandata, jer je invalidski penzioner, pa na to nema pravo.

Naveo je da mu je julska plata poslednja poslanička plata, da je polovinu već primio, dok drugu polovinu plate očekuje pred kraj avgusta.

Veruje da će svi bivši poslanici SRS, koji na to imaju pravo, primati poslaničku platu, u skladu sa zakonom.

U Skupštini je Tanjugu rečeno da isplata naknade ide po automatizmu, ali nije poznato da li će poslanici koji su rekli da se odriču ove privilegije biti skinuti sa platnog spiska.

Komentari

Vaš komentar