Bivši ministar poljoprivrede Dragan Glamočić imenovan je za novog savetnika predsednika Srbije Aleksandra Vučića. On će biti zadužen za poljoprivredu i agrarnu reformu, a ovim će postati deo vrlo zanimljivog tima Vučićevih savetnika.

Najnovije pojačanje u kabinetu Aleksandra Vučića je Dragan Glamočić. On je 2013. bio deo Vlade Ivice Dačića, kada je vodio resor poljoprivrede. Ovu funkciju obavljao je do aprila 2014. godine kada je formirana nova Vlada na čelu sa Aleksandrom Vučićem.

Dragan Glamočić Foto:printscreeen/RTS

Inače, u biografiji navodi da je diplomirao na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu 1992. godine. Na istom fakultetu je magistrirao 1995. godine i doktorirao 1999. godine.

Na Poljoprivrednom fakultetu radi od 1996. godine.

Na spisku saradnika Aleksandra Vučića u Predsedništvu, nalaze se i Tatjana Jović, Milorad Veljović, Suzana Vasiljević, Verica Lazić, Nenad Mihailović, Dejan Savić i Branka Đukić

Svakako najprepoznatljivija dama u Vučićevom timu jeste Suzana Vasiljević , njegova savetnica za medije.

Suzana Vasiljević Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Konferencije za medije predsednika nisu moguće bez prusustva Vasiljević, koja ga prati i gotovo na svakom putovanju u inostranstvo.

Pre nego što je 2012. stupila u službu tadašnjeg premijera, a sada predsednika Aleksandra Vučića, Vasiljević je savetnički zanat kalila u kabinetu Ivice Dačića. U junu 2018. godine izabrana je i za članicu Koordinacionog tela za saradnju sa medijima, članica je nadzornog odbora “Er Srbije”, Beogradske filharmonije i Košarkaškog saveza Srbije .

Saradnja sa Vučićem je, kako je sama rekla u intervjuu za list “Alo” u januaru 2018, počela tako što ju je Vučić na engleskom upitao “Do you want to work for me?”. U istom intervjuu rekla je i da je Aleksandar Vučić često predstavlja kao “predstavnika građanskog sektora u kabinetu”.

Tu je i Tatjana Jović, bivša novinarka RTS-a. Vučićeva saradnica je još od 2013. godine.

Nedavno je upravo njih dve Vučić morao da brani, zato što su se našli na meti kritika jer nose torbe u vrednosti od nekoliko hiljada evra.

„Neću da se bavim cipelama i torbama“

Foto: Instagram/daughter.of.the.desert

“Tanja Jović je moja savetnica, radila na TV Vojvodini, ja sam je zamolio da mi pomogne u vođenju spoljnopolitičkih poslova, već osam godina je moj savetnik. Dobra, posvećena žena, o kojoj nikada niko nije ružno govorio. Živela je sa imućnim čovekom koji je umro, živi u stanu u bloku, sa malo kredita iz 1997. godine. Rekli su da torbica košta 3.000, 1.000 a košta 185 evra u Srbiji. Hoću da narod bude siguran u poštenje svog predsednika, njima sam odgovoran” rekao je Vučić o tatjani Jović, dok je o Suzani Vasiljević rekao sledeće:

“Ona izaziva razne reakcije, nije lako sa njom raditi, ali je izuzetno marljiva i energična. 15 godina je radila u BBC. 2000 je kupila kabriolet i te slike postoje, ne krije ih. Zarađivala, udata za stranog državljanina, živi u stanu od 60 kvadrata, i vozi automobil od 5.000 evra. Ona voli da se oblači, da ima takav stil. Bila je savetnica Dačića, pa Koštunice. To je tašna mnogo skuplja od ove o kojoj sada govore. Ona ima pristojnu platu, nastaviće da nosi, jer tako voli”, rekao je Vučić i dodao:

Aleksandar Vučić Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC

“Ja neću da se bavim cipelama, torbama i glupostima žena i supruga mojih političkih protivnika… Napali su dobre profesionalce koji su potrebni ovoj zemlji da bi naudili meni. Sve su mogli da pitaju, ali kad se češkaju za sat, da košta 500.000 evra, sram vas bilo – poručio je Vučić.

PROČITAJTE JOŠ....

Na spisku Vučićevih savetnika je i Branka Đukić, bivša dugogodišnja direktorka agencije „Tanjug“, a njen delokrug je oblast javnih politika.

Bivša direktorka RFZO, Milorad Veljović i razrešeni upravnik Narodnog pozorišta

Zatim, dolazimo do Verice Lazić, nekadašnja direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, koja je u Vučićevom kabinetu zadužena za zdravstvena pitanja i socijalnu politiku.

Verica Lazić Foto: N1

Njena biografija je vrlo zanimljiva, od zubarskih početaka i bliskosti sa JUL-om do sukoba sa ministrom Lončarem i nameštenja na mesto savetnice predsednika Vučića.

Kako je pisao nedeljnik „Vreme“, Lazić je turbulentnih 90-ih godina imala najbolju moguću preporuku za uspeh u politici: lično poznanstvo sa Mirom Marković, suprugom Slobodana Miloševića i predsednicom JUL. Sledeći put kada je javnost čula za Vericu Lazić, bila je već 2014, kraj godine. „Buntovna“ direktorka Sektora za kontrolu Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) nasledila je na funkciji direktora Momčila Babića, koji je podneo ostavku na pola mandata zbog – baš kao i njegov prethodnik – neslaganja sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarem.

Babić je, inače, nekoliko puta pokušao da smeni doktorku Lazić sa „kontrolne“ pozicije, a glasine kažu da je i ona aktivno radila na njegovoj smeni. Sukob je okončan pobedom Verice Lazić i postavljenjem na jedno od najmoćnijih pozicija u zdravstvenom sistemu Srbije. Kruna karijere, reklo bi se, ali to nije bio kraj.

Nepune tri godine kasnije, u novembru 2017. godine, Verica Lazić uradiće isto što i njen prethodnik: podneće ostavku na mesto direktora RFZO zbog sukoba sa ministrom Lončarem. Razlika je bila u tome što je Lazić ipak izdržala duže – tri od četiri godine mandata.

Žensku ekipu upotpunjujuju bivši direktor policije Milorad Veljović, kao savetnik za bezbednost, zatim Nenad Mihailović koji je zadužen da savetuje Vučića o političkim pitanjima, kao i o odnosima sa osobama sa invaliditetom i na posletku dirigent Dejan Savić.

Dejan Savić. Foto: E-Stock_dimitrije_goll

On je 2018. godine razrešen dužnosti upravnika Narodnog pozorišta u Beogradu. Iako je razrešen na lični zahtev na sednici Vlade Srbije, veći deo glumačkog ansambla bio je spreman da stupi u generalni štrajk ukoliko on ostane na čelu te kuće.

Dramski umetnici u Narodnom pozorištu zahtevali su da Savić ode, a u suprotnom su planirali da 22. novembra 2018, na dan proslave jubileja – 150 godina nacionalnog teatra, stupe u štrajk. Pošto Savić nije odstupao održan je štrajk upozorenja koji je trajao 60 minuta. Savić je konačno otišao nakon reakcije Vlade Srbije, čime je sprečena potpuna paraliza jedne od najvažnijih ustanova kulture.

Kada je od Vlade Srbije zatražio razrešenje, Savić je, međutim u pismu dodao da „stoji čvrsto na pozicijama državne politike i sebe stavlja na raspolaganje“. Ubrzo je raspoređen u Vučićev kabinet.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare