Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Grupa uglednih javnih ličnosti predstavili su danas u Medija centru „ProGlas" građanim Srbije u kom ih pozivaju da uzmu učešće na predstojećim izborima. Među potpisnicima je i profesorka Ivanka Popović, bivša rektorka Univerziteta u Beogradu, koja ističe da je tokom celog svog radnog velika bila posvećena dobrobiti studenata. Govoreći o njihovoj motivaciji da izađu na izbore, Popović kaže da studenti ne veruju da mogu bilo šta da promene u društvu i da je njihova dužnost da ih podstaknu da se uključe u izborni proces.

„U našoj zemlji ima oko 250 hiljada studenata koji studiraju na raznim nivoima studija. To je veliki broj i od njih u mnogome zavisi budućnost naše zemlje. A kako oni žive? Rekla bih par stvari. Sve više njih, zapravo većina, tokom studiranja obavlja privremene poslove, poslove kojim dopunjuju svoj budžet. A čak desetak odsto studenata radi stalno da bi obezbedili uslove za egzistenciju i pokriju troškove školovanja. Drugo, mislim da je zanimljivo spomenuti jednu opsežnu studiju koja je rađena 2018. godine o migracijama studenata, gde se više od trećine studenata izjasnilo da po diplomiranju ne vide svoju budućnost u Srbiji. I ne samo to, 90 odsto njihovih roditelja ih podržava u tome“, rekla je Popović.

PROČITAJTE JOŠ...

Ona je istakla i da je malo studenata društveno angažovano.

„Ponekad se angažuju u nekim protestima koji su usko vezani uz studentski standard. Studente ne interesuju izbori. Ja nisam ubeđena da je tako, oni misle da ne mogu ništa da promene. I mislim da oni nisu jedini u našem društvu koji tako razmišljaju. Zato smatram da je naša dužnost i obaveza da ohrabrimo i podstaknemo sve građane, a posebno mlade ljude čija je budućnost u ovoj zemlji da se uključe i veruju u snagu izbornog procesa. Da je svaki glas doprinos i da jedino akcijom možemo da promenimo našu stvarnost“, rekla je Popović.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar