Besnik Bislimi Besnik Bisljimi
Besnik Bisljimi Foto: N1

Šef pregovaračkog tima Kosova u dijalogu u Briselu Besnik Bisljimi izjavio je da je dogovor Beograda i Prištine o energetici gotovo postignut, a da se problem Zajednice srpskih opština "veštački izaziva".

Bisljimi je za televiziju N1 rekao da je „buka koju diže Beograd“ zbog Zajednice srpskih opština veštački izazvana jer „Srbija nije primenila dva puta više sporazuma u poređenju sa Kosovom“.

„Oni nemaju kredibilitet da traže nešto od kosovske strane. Čak se Beograd sa bivšom kosovskom vladom dogovorio da se to pitanje tretira kao deo opšteg paketa“, rekao je Bisljimi.

Bisljimi je dodao da Srbija, ako traži dodatna prava za srpsku manjinu na Kosovu, mora da se pokaže kao dobar model za unapređenje prava manjina i kakav prostor nudi manjinama u Srbiji, tako da on može biti usvojen i na Kosovu.

Na pitanje da li je Kosovo u obavezi da sprovodi važeći sporazum, Bisljimi je rekao da je stav kolega koji su bili uključeni u pregovarački proces „da je ZSO u to vreme shvaćena kao vrsta privremenog mehanizma koji će olakšati integraciju srpske strane“.

„Sporazum je potpisan 2013. i period od devet godina je pokazao da nije bilo prepreka za integraciju srpske manjine“, rekao je on.

Odgovarajući na pitanje da li će kosovska strana izneti alternativni predlog, Bisljimi je rekao da su zainteresovani da razgovaraju o najboljim mehanizmima za zaštitu interesa manjina, ali tek nakon što se uvere da im niko u regionu ne osporava teritorijalni integritet i suverenitet.

Bisljimi je rekao da je tempo dijaloga usporen, i da je to „uglavnom posledica strategije koju je očigledno izabrala pregovaračka strana iz Beograda, koja stvara nepotrebne prepreke u procesima“.

Kada je reč o temi energetike, prema njegovim rečima od devet tačaka preostaje samo jedan korak koji bi trebalo da učini srpska strana i on očekuje da to bude učinjeno tokom naredne nedelje.

„Smatram da nema razloga da bilo koja strana kaže da ne može odmah da počne sa sprovođenjem sporazuma“, kazao je Bisljimi i dodao da regulator energije na Kosovu ima 100 dana za sprovođenje sporazuma.

Bisljimi je naveo da je srpska strana u spornom pitanju registarskih tablica „odbila da izabere jednu od opcija na stolu“.

„Imali smo tri opcije i svaka strana je trebalo da izabere jednu od njih. U slučaju da ne izaberemo iste opcije, onda bi pregovarači odnosno šefovi država trebalo zajednički da ujedine te dve opcije u jednu, ali je srpska strana odbila da se do kraja pozicionira i izabrala opstrukciju kao rekao je Bisljimi.

Dodao je da je direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obećao da će u Brisel doći sa predlogom koji će predstavljati trajno rešenje u skladu sa najboljim standardima Evropske unije, ali da to nije učinio.

BONUS VIDEO: Kako se zaglavio kosovski dijalog

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar