BIRODI: Poverenik naložio REM-u da dostavi monitoring medija

Politika 05. apr. 202119:39
Podeli:
Foto: N1

Poverenik za slobodan pristup informacijama i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović naložio je Regulatornom telu za elektronske medije da u roku od pet dana od prijema rešenja dostavi BIRODI-ju baze monitoringa medija za 2018. godinu za televizije sa nacionalnom pokrivenošću.

Marinović je odluku doneo na osnovu žalbe koju mu je BIRODI uputio u aprilu prošle godine, u kojoj je ukazano na uskraćivanje prava na dobijanje baze sa podacima iz monitoringa televizija sa nacionalnom frekvencijom.

Značaj ove odluke Poverenika je u tome što su baze podataka iz monitoringa izveštavanja emitara ne samo u izbornom periodu, a koje sprovodi REM, ovom odlukom postale informacije od javnog značaja, navodi se u saopštenju BIRODI-ja.

Time se stvara zakonski osnov i obaveza da REM svoje podatke iz monitoringa izveštavanja emitera u mašinski čitljivom formatu postavi na sajt otvorenih podataka i na osnovu toga će stručna i naučna zajednica biti u prilici da radi analize izveštavanja medija i pomogne REM-u u ostvarivanju svoje nadzorne uloge.

Da bi monitoring izveštavanja emitara koje sprovodi REM-a bio metodološki adekvatan i u skladu sa međunarodnim standardima koje su izradili Venecijanska komisija, ODIHR i Direktorat za ljudska prava Evropske komisije, REM u njega mora da uključi ton izveštavanja emitera – pozitivan, negativan i neutralan – o predsedniku Republike, Vladi, premijerki, ministrima, Narodnoj skupštini i izbornim listama, navodi BIRODI.

Komentari

Vaš komentar