U Čačku godinama unazad ne može da se diše. Zato je danas u gradu pored Morave održan protest pod nazivom "Dah na dar" gde su građani i ekološki aktivisti ukazali da ne mogu da podnesu enormno zagađenje koje je iz dana u dan sve veće.

Naši sagovornici kažu da više ne mogu da trpe trovače. Naglašavaju da su PM2,5 čestice nevidljive ubice iz vazduha, koje sadrže arsen, živu, kadmium, olovo, te da su za zdravlje organizma 100 odsto štetne. U pitanju, naglašavaju, su čestice koje su vidljive jedino mikroskopom i kao takve vrlo lako ulaze u krvotok.

Miloš Kuvekalović iz organizacije Čuvari Kablara izneo je zahteve, pozivajući se na Arhusku konvenciju, da se najdalje do 30. januara dostave tačni podaci o stepenu, izvorima i uzrocima povećane emisije štetnih gasova.

„Da se do 5.2.2024. oformi radna grupa, koju će sačinjavali predstavnici ZZJZ, ekološki inspektori i tri člana politički neobojenih predstavnika eko udruženja“, kazao je on.

Čačak Foto:Ljubica Sokić/Nova.rs

Naglasio je da jedan treba da bude član SEOSA, a drugi iz Čuvara Kablara. Ujedno, kako je rekao, radna grupa mora da utvrdi najveće emitere štetnih gasova i suspendovanih čestica.

„Bitno je utvrditi i zagađivače zemlje i vode“, podvukao je on.

Prema njegovim rečima, donošenje uredbe na lokalnom novou će omogućiti obaveznu ugradnju savremenih filtera bez obzira na cenu koštanja.„Svako ima pravo na zdravu životnu sredinu i blagovremenu informaciju o njoj“, zaključio je on.

Inače, više od 500 građana je predalo zahteve u ime organizatora protesta gradonačelniku Čačka Milunu Todoroviću. Milenko Jovanović jedan od uzbunjivača iz Agencije za zaštitu životne sredine kaže za Nova.rs kaže da bi se rešio problem zagađenja neophodno je početi sa delanjem – kvalitetno i kvantitativno.

On je zapitao da li je neko preduzeo mere, i ko je odgovarao za to ? „Dakle neko ko će dati evidentno rezultate da li se poboljšava stanje, ali toga nema. Uzroci su poznati – ložišta, saobraćaj i industrija“, ocenio je on. Takođe je upitao koliko se smanjuje ložišta godišnje, ali, kako napominje, nema odgovora.

Čačak Foto:Ljubica Sokić/Nova.rs

„Bez toga nema rešenja ni poboljšanja kvaliteta vazduha. Potrebno je da institucije koje su izabrane, a plaćaju ih građani rade svoj posao. Nečinjenje je uzrok problema, ne meteorologija, ne klimatske promene, smatra naš sagovornik. Institucije su krile, pa minimizirale problem, a sada ga priznaju“, istakao je Jovanović. Međutim ni sada ne rade ono što treba a posledice su zdravlje građana, zaključio je on.

„Svedoci smo sve većeg zagađenja u našem gradu, naročito u prethodne tri godine. Takođe, broj obolele dece i odraslih od bolesti respiratornog sistema je primetno povećan. Situacija je alarmantna. Prošireno je dečje odeljenje i uglavnom se primaju deca do jedne godine starosti. Majke sede na stolicama dan i noć dok se ne oslobodi krevet“, ispričala nam je Gordana.

Marija Grbović je majka troje dece, koji imaju od jedne do pet godina. Kako kaže za naš portal od kada se preselila u Čačak dobila je astmu, a i mališane svaki čas vodi do lekara.

PROČITAJTE JOŠ

„Ja ne mogu da opišem ni taj miris, ni taj ukus. Sinoć se osetila kiselina u vazduhu. Ovo je katastrofalno stanje kvaliteta vazduha. Svaki drugi treći dan smo u raznim ordinacijama. Verujte da veš koji iznesem na terasu smrdi kada se osuši iako ga bohorišem. Pozivam nadležne da reaguju i nešto urade

jer ćemo se potrovati kao pacovi“, priča za naš portal ova mlada majka.

Inače protest su organizovala udruženja SEOS, Čuvari Kablara, Suvoborska greda uz podržku brojnih ekoloških organizacija.

****

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar