Žikica Dronjak Foto: Printscreen/Parlament.rs

Skupština Srbije po prvi put će birati članove Visokog saveta sudstva iz redova “istaknutih pravnika”, kako je to predviđeno ustavnim promenama, a među kandidatima za tu poziciju je i Žikica Dronjak, koji je, kako su pisali mediji, bio funkcioner SPS. I ne samo što je bio stranački angažovan, Dronjak je bio i predsednik Pokrajinske izborne komisije u vreme velike izborne krađe 1996, a bio je i član Republičke izborne komisije 2000. godine.

Deo stručne javnosti sumnjao je da će ustavne promene koje su izglasane prošle godine doprineti nezavisnosti pravosuđa. Jedan od razloga je i to što će deo članova Visokog saveta sudstva (VSS) i Visokog saveta tužilašta na kraju ipak birati Narodna skupština iz redova “istaknutih pravnika” i tako će makar posredno biti zadržan politički uticaj na pravosuđe.

Da bi neko bio kandidat za tu poziciju mora da ima najmanje 10 godina iskustva u pravnoj struci i da bude “dostojan te funkcije”, a ne sme da bude član političke stranke.

Mnogo toga je upitno kada se radi o Žikici Dronjku, nekadašnjem funkcioneru Socijalističke partije Srbije, koji je jedan od osam kandidata za člana VSS.

I ne samo što je u najmanju ruku blizak SPS, već je bio i predsednik Pokrajinske izborne komisije 1996, u vreme velike izborne krađe. Podsećamo, tada su socijalisti izgubili izbore u Beogradu i drugim velikim gradovima u Srbiji, a režim Slobodana Miloševića je falsifikovanjem zapisnika sa drugog kruga lokalnih izbora pokušao da ospori pobedu koalicije “Zajedno”. Očigledna izborna krađa izvela je na ulice desetine hiljada građana širom Srbije.

Sudeći po zvaničnoj biografiji, Dronjak je bio član i Republičke izborne komisije od 1997. do 2000. godine, kada je Milošević tek nakon velikih demonstracija priznao izborni poraz.

Kako je preneo Istinomer, deo opozicije je bio protiv njegove kandidature prilikom odlučivanja na sednici Odbora za pravosuđe. Tako je poslanik DS Miodrag Gavrilović rekao da Žikica Dronjak ne može biti istaknuti pravnik, jer je bio član RIK-a i predsednik Pokrajinske izborne komisije u vreme velike krađe izbora (1996. godine).

Miodrag Gavrilovic Medju nama
Miodrag Gavrilović Foto:Ivan Dinić/Nova S

Na pitanje o tome, Dronjak je priznao da jeste bilo neke krađe na izborima, ali to nije bilo strašno.

„U radu pokrajinske izborne komisije i cele Vojvodine nije bilo nekih značajnijih problema. Čak mislim da nije bilo potrebe ni da dođe do sudske zaštite izbornih prava – i 1996. i 2000.  I tada se moglo biti nepristrasan“, rekao je Dronjak odgovarajući Gavriloviću.

Božo Prelević, bivši koministar policije i advokat, navodi za Nova.rs kaže da jeste sporno da neko sa takvom biografijom bude istaknuti pravnik.

Božo Prelević Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

“To je kako vlast čita propise. Oni kažu ‘mog istaknutog pravnika’. Oni su verovatno napravili kvote, koja stranka će da da koliko svojih istaknutih pravnika. Na taj način će celu ideju da dovedu do apsurda i da na neki način napravi ruglo od cele te ideje. Ja sam to predvideo kada su bili ustavni amandmani, jer niko nije umeo da objasni kako sprečavate da to budu partijski istaknuti pravnici”, kaže Prelević.

U biografiji Dronjka piše i da je bio sudija Opšitnskog suda u Staroj Pazovi, da je 1990. izabran za Pokrajinskog sekretara za zakonodavstvo u Izvršnom veću u Skupštini Vojvodine, kao i da je obavljao funkcije u Vladi Srbije – najpre kao načelnik Sremskog upravnog okruga i pomoćnik Republičkog sekretara za zakonodavstvo. Kasnije je izabran za sudiju i predsednika Okružnog suda u Novom Sadu.

Od osam kandidata za članove Visokog saveta sudstva, Skupština Srbije će izabrati četvoro.

BONUS VIDEO Ivica Dačić proglašava ustavne promene

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar