Foto: N1; Vladimir Bilčik

Poslanik u Evropskom parlamentu koji obavlja funkciju Izvestioca za Srbiju u intervjuu za portal Slobodna reč govorio je o evropskom putu Srbije, značaju EU integracija za građane, naročito na lokalu i utisku da se građanima nameće narativ da ulazak Srbije u EU zavisi isključivo od “priznanja” Kosova.

Kako se navodi u pitanju novinara, komesar Oliver Varhelji je u jednom intervjuu izjavio da Srbija šalje mešovitu sliku kada je reč o evropskim integracijama, ali i da se vidi napredak, a Bilčik na to kaže da je „izveštaj o Srbiji koji je prošle nedelje predstavljen u Evropskom parlamentu jasan“.

„Srbija ima nacrt neophodnog reformskog procesa. Kao što sam rekao tokom svoje reakcije na govor komesara Olivera Varheliija, “četiri R” su važna: reforma, oporavak, regionalna saradnja i pomirenje (reform, recovery, regional cooperation and reconciliation). Kada je reč o reformama, one su usko povezane sa vladavinom prava i funkcionisanjem demokratskih institucija. Ovde je napredak ključan za evropsku perspektivu i napredak ka EU. Takođe bih želeo da naglasim posebnu važnost jačanja parlamentarne demokratije i funkcionisanja parlamenata u regionu. U svetlu posredovanja koje je već postignuto Međustranačkim dijalogom, spremni smo da nastavimo sa svojom ulogom u dijalogu“, navodi se u intervjuu.

Srbija, prema rečima Bilčika, pripada Evropi.

„Kulturno, politički, ekonomski, geografski. Mislim da bi pridruživanje zajednici evropskih vrednosti trebalo da bude u interesu građana Srbije. Ne samo zbog ekonomskih i socijalnih koristi, već i zbog zajednice i vrednosti koju ona predstavlja. I da, sve zainteresovane strane treba aktivno da rade na komunikaciji o značaju mesta Srbije u Evropskoj uniji. Jedan od praktičnih primera podrške EU – i koristi od pripadanja Uniji, ako želite – je podrška tokom tekuće krize. Tokom pandemije COVID-19, Evropska unija je bila ta koja je nedvosmisleno stala uz Srbiju, pružajući humanitarnu i ekonomsku podršku građanima Srbije“, kaže Bilčik.

On naglašava da, premda je dijalog sa Prištinom „jedan je od važnih elemenata šireg procesa pristupanja“, on nije „jedini deo procesa pristupanja“.

„Opšti napredak u vladavini prava i osnovama je presudan. Kada govorimo o dijalogu Beograda i Prištine, sporazum moraju prihvatiti oba partnera i mora da bude zasnovan na principima koji poštuju međunarodno pravo i sveukupne ciljeve održivih i mirnih rešenja.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Na pitanje da li očekuje da će vladajuća stranka prihvatiti poziv za nastavak dijaloga, Bilčik kaže da Parlament u Beogradu ostaje primarni partner.

„Stoga moramo sačekati punopravni sastav Narodne skupštine i spremni smo da stupimo u kontakt sa novim predsednikom Skupštine Srbije kako bismo razgovarali o pogodnim modalitetima za sledeću fazu IPD. Postoji niz otvorenih zakonodavnih i institucionalnih pitanja koja su i dalje ostala otvorena od prvog kruga IPD-a, koji je održan uoči srpskih parlamentarnih izbora. Šire gledano, dijalog je imao za cilj da olakša promene koje bi mogle da poboljšaju kvalitet parlamentarnog rada i političke uslove u Srbiji“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar