Abdullah Hoti
Avdulah Hoti Foto:EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Vlada Kosova prihvatila je plan da do 2023. godine neće podnositi zahteve za članstvo u međunarodnim organizacijama poput Saveta Evrope, Svetske zdravstvene organizacije, Uneska i Svetske trgovinske organizacije, prenosi RTK.

Iako se izbori očekuju uskoro, Hotijeva vlada odobrila je Plan rada za narednu godinu u kojem se navodi da do 2023. godine Kosovo neće podnositi zahteve za prijem u važne međunarodne organizacije.

Vlada je takođe odobrila Zakonodavni program i Spisak strateških dokumenata.

Aktuelna vlada izradila je projekcije politika izvršne vlasti za naredne tri godine, iako će  birači izaći na birališta početkom 2020. godine.

Pročitajte još:

Između ostalog, vladin kabinet je odobrio Plan rada za 2021. godinu, u kojem su navedene i akcije za naredne dve godine. Odluka vlade u tehničkom mandatu da se do 2023. godine Kosovo uzdrži od jačanja međunarodnog subjektiviteta naišla je na oštre medijske kritike. Hotijeva vlada obrazložila je Plan rada za 2021., ali i dve naredne godine po pitanju članstva u međunarodnim organizacijama Kosova.

„Naredne godine biće sastavljena samo lista međunarodnih institucija i organizacija od posebnog značaja za Kosovo. Za 2022. planirano je da se pripreme prijave i eventualno prijavljivanje za članstvo u manje organizacije. Za 2023. godinu predviđeno je prijavljivanje za članstvo u organizacije, koje imaju veliku ulogu u međunarodnom osnaživanju Kosova, kao što su Savet Evrope, Svetska zdravstvena organizacija, UNESCO i Svetska trgovinska organizacija“, saopšteno je iz Hotijeve vlade.

Premijer Hoti, tokom septembra potpisao je Vašingtonski sporazum u Beloj kući, koji predviđa  jednogodišnji moratorijum na prijavu Kosova za prijem u članstvo međunarodnih organizacija.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar