Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Da je kriterijum za odabir novih ministara, po principu “što više afera, to sigurnija fotelja” manir Aleksandra Vučića potvrđuje se i kada je u pitanju Vlada Vojvodine. Mada će se funkcije u pokrajinskoj vlasti zvanično saznati u četvrtak, pojedini mediji su već najavili da će u Vojvodini na vlasti ostati, manje-više, ista ekipa sekretara, na čelu sa Igorem Mirovićem. A prema pisanju novosadskog Dnevnika, o zdravlju stanovnika pokrajine će i u narednim godinama da brinuti dosadašnji sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

Ono što Gojkovića po ovom principu kvalifikuje za još jedan mandat je upravo broj afera koje su ga iz političke i medicinske anonimnosti i izbacile u žižu javnosti. Dugogodišnji hirurg ortoped i koordinator Kriznog štaba javnosti je postao poznat po srčanom zalaganju da se hapse i kažnjavaju svi “koji krše zakon Republike Srbije” i odluke Kriznog štaba za vreme epidemije.

Kao primer, Gojković je tražio hapšenje stomatologa Dušana Ostojića, oca troje dece, koga je javno optužio da je svesno širio virus korone i obećao pred kamerama da će lično pokrenuti krivičnu prijavu protiv njega. On je tada “zaboravio” da napomene da je Ostojić u tom period danima bezuspešno tražio lekarsku pomoć, da je vraćan iz bolnice, pregledan u dvorištu uprkos nalazima da je plućni bolesnik … I da je na kraju preminuo od tog istog virusa kojim, uprkos traljavosti i besprizornosti medicinske nebrige, nikog nije zarazio.

Zoran Gojković Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Gojković je tada zaboravio i da napomene da je, kako je Nova.rs i dokazala, par godina ranije i sam prekršio zakon, falsifikujući potpis svog kolege ortopeda i odavanjem lažnog sudskog opravdanja advokatu koji je izostao sa suđenja. Pokazao je i da zakoni nisu jednaki za sve, jer se za ova krivična dela izvikao zahvaljujući velikodušnoj nagodbi sa Tužilaštvom, te je umesto osuđujuće presude, “kažnjen” novčanom uplatom izvesne sume u humanitarne svrhe.

Šta to beše zabrana zapošljavanja

Da zakoni očigledno važe samo za zubare i novinare, ali ne i za funkcionere SNS, Gojković je dokazao i u Kliničkom centru Vojvodine, gde je za vreme svog mandata u pokrajinskoj vlasti, uprkos zabrani zapošljavanja u javnom sektoru zaposlio više od stotinu ljudi. Naravno, među novozaposlenima nema niti jednog medicinskog radnika niti lekara, ali zato je KCV zahvaljujući Gojkoviću postao bogatiji za desetine administrativnih radnika, tehničkog osoblja, ekonomista i pravnika. Prva na redu za zapošljavanje se našla Gojkovićeva kuma Biljana Gavrilović, koja je postavljena na mesto načelnika finansija KCV, a zatim je usledio i Goran Petrić, suprug Gojkovićeve zamenice.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

I dok je Petrića zadužio za tehničko praćenje realizacije javnih nabavki u KCV, poslove finansija u najvećoj pokrajinskoj bolnici Gojković je prepustio još jednom kumu, Budislavu Petroviću, sada pomoćnika direktora za pravne poslove i finansije Kliničkog centra. Nakon što je na taj način “zatvorio” pravni i finansijski sektor KCV svojim ljudima od poverenja, Gojković se opušteno upustio i u javne nabavke medicinske opreme kojom se, sticajem okolnosti, bavi i firma njegove rođake, sveprisutne na tenderima širom pokrajine.

Šta to beše nepotizam

Očigledno imun i na Zakon o sprečavanju korupcije, Gojković, prema saznanjima Nova. rs, ni u ovom slučaju nije ispunio zakonsku obavezu i obavestio Agenciju o sprečavanju korupcije o rođačkim odnosima.

Ma koliko građani bili iznenađeni i zgađeni odlukom da Gojković posle svega ostane na mestu prvog čoveka pokrajinskog zdravstva, po kriterijumima vlasti, sve nabrojano zapravo i jeste preporuka za njegov ostanak. Imajući u vidu milionske javne nabavke koje će KCV tek realizovati, što zbog epidemije što zbog renoviranja bolnice, kumovi i rođaci novog/starog sekretara će tek imati posla.

****

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare