Sergej Trifunović Foto: Nemanja Jovanovic/Nova.rs

Sada je već izvesno - Sergej Trifunović već krajem septembra više neće biti predsednik Pokreta slobodnih građana. A za godinu i po dana, koliko je proveo na toj funkciji, uspeo je da PSG pretvori u možda i pojedinačno najjaču opozicionu snagu, pa da je spusti na najniži nivo, da napravi dogovor o bojkotu pa izađe na izbore, da u dva navrata da bude meta fizičkog napada…

Među kandidatima na izbornoj skupštini za predsednika PSG nema imena čuvenog glumca. Sergej Trifunović kandidovao se za člana Predsedništva tog pokreta, a na njegovo mesto doći će jedini kandidat za lidera i to njegov zamenik Pavle Grbović.

Trifunović je preuzeo lidersku palicu u trenutku kada je PSG u svakom smisli bio oslabljen. Nakon odlaska Saše Janković, Trifunović se pojavio kao ličnost koja bi mogla da donese osveženje PSG i podigne taj pokret i u tome je donekle uspeo.

I sve bi bilo dobro, da sam sebe nije pobedio.

Ujedinjenje, pa razjedinjenje sa opozicijom

U danu kada je izabran za predsednika Pokreta, obećao je da dosta rada, dovođenje novih ljudi i vraćanje onih koji su otišli…, ali i ujedinjenje, odnosno saradnju sa opozicijom.

Zajedno sa ostalim opozicionim lidera dugo vremena je blisko sarađivao, doneo odluku o bojkotu, navodeći da ne postoje uslovi za fer izbore. Pojavio se i u Beogradskoj areni na ozvaničenju početka kampanje bojkota, gde je Vučiću poručio: „Izvini, mili, što te vraćamo u period života iz kojeg vučeš najveće traume, ali opet ćeš morati, dete moje, da se igraš sam“.

Foto: Nemanja Jovanović / Nova.rs

Međutim, nakon ukidanja vanrednog stanja, na njegovu inicijativu,  PSG je doneo odluku da izađe na izbore.

„Ući ćemo u taj svinjac, ali ćemo ući da se borimo za dostojanstvo svima kojima je ono oduzeto“, rekao je Trifunović.

U klinču sa Sašom Radulovićem

Mnogi smatraju da je na loš rezultat na izborima veliki uticaj imalo Srgejevo gostovanje u Utisku nedelje, gde je dve nedelje pre izlaska na birališta ušao u klinč sa liderom DJB Sašom Radulovićem, koji je doveo u pitanje način na koji je PSG skupljao potpise.

Izazvao udes i otišao da nahrani mačke

Sergej Trifunović izazvao je i lakši udes u Beogradu, nakon čega se udaljio sa lica mesta, pre dolaska policije. On je izjavio da je otišao da „nahrani mačke“ i otvori majstorima vrata, a u policijsku stanicu u Savskoj ulici javio se kasnije, pošto mu je u međuvremenu zaplenjen automobil.

Radulović je upitao kako je moguće da taj pokret polovinu potpisa prikupi u opštini Novi Beograd, a da tamo ne izlazi na izbore i istakao da je samo DJB skupljao potpise bez pomoći vlasti.

Trifunović je tokom emisije govorio Raduloviću da je „ozbiljna lažovčina“, a još oštrije uvrede usledile su kada su mislili da je u toku reklamni blok.

Rasprava u studiju je u jednom trenutku bila tako žestoka da su učesnici emisije zaključili da liči na onu u Skupštini Srbije, a lideri PSG-a i DJB-a su jedan drugog optužili da liče na Rističevića.

Četničke pesme – „sprdnja“ i „humor“

U fotofinišu kampanje Trifunović je na svom Tviter profilu okačio klip na kom se vidi kako u kafani sa još nekim članovima Pokreta peva četničke pesme, zbog čega je naišao na more kritika na društvenim mrežama.

On je tada za Nova.rs rekao da je reč o „sprdnji“ i da je nedostatak humora problem, a ne on.

„Ja kada sam bio mali, ovaj narod je bio duhovit. Mnogo mi je žao što to sad nije slučaj. Pevali smo pesmu u kojoj četnici kukaju kako su im partizani ubili dva ortaka, ne pesmu u kojoj četnici veličaju klanje. Ako se mi sa humorom ne obračunavamo sa takvim stvarima onda ih automatski povampirujemo i dajemo na im na važnosti“, rekao je Trifunović za Nova.rs

Fizički napadi

Trifunović je u dva navrata bio meta i fizičkog napada. Prvi se dogodio kada je prikupljao potpise za izbore u Knez Mihailovoj ulici. Tada ga je posle verbalnog sukoba Ž.A. udario pesnicom u glavu.

Foto: Nemanja Jovanovic/Nova.rs

Napadač je priveden, a Trifunović je rekao da je reč o nezadovoljnom bojkotašu.

„Za napad krivim i one koji su kreirali bojkot i koji me na mrežama nazivaju izdajnikom i plaćenikom Aleksandra Vučića“, rekao je on.

Trifunović je napadnut i drugog dana protesta ispred Skupštine Srbije, kada je, kako je rekao, udaren fotoaparatom u glavu. On je za taj napad optužio „stoku iz Levijatana“ i naveo da ga ničim nije izazvao.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare