Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr

Osnivač Kancelarije za lokalne i inovativne politike (KLIP) Marko Bastać pozvao je danas predstavnike svih opozicionih stranaka, pokreta i organizacija na jedinstvo, kao i na uzdržavanje od svih napada, čarki i polemisanja u javnosti. On navodi da takvim postupcima opozicija samo daje povod zločinačkoj vlasti na čelu sa Aleksandrom Vučićem da nastavi sa terorom zbog kog Srbija svakim danom tone sve dublje i dublje.

Pročitajte još...

„Nikoga ne zanimaju odnosi u opoziciji. Građani od nas očekuju da jasno pokažemo nameru i sposobnost da promenimo naprednjački režim. Zbog toga je unutar opozicije najpre neophodno usaglašavanje oko predstavnika koji će učestvovati u pregovorima oko izbornih uslova“, kaže Bastać, predlažući da u pregovorima učestvuje po jedan predstavnik svake od tri opozicione grupacije koje su definisale sopstvene, u zahtevima približno ujednačene, platforme za slobodne izbore.

U suprotnom, smatra on, ako bi svaka organizacija unutar sve tri opozicione grupacije delegirala po dva predstavnika, praktično bi se došlo do broja ljudi koji bi omogućio simulaciju Narodne skupštine. Dodatno, ako bi se razgovori i vodili u zgradi parlamenta, obesmislio bi se bojkot, jer bi vlasti i sam fizički ulazak predstavnika opozicije u Dom Narodne skupštine zloupotrebile da prirede novi cirkus, u kom opozicija ne sme da učestvuje.

Iz Kancelarije za lokalne i inovativne politike (KLIP) naveli listu predloga oko kojih je, prema rečima Marka Bastaća, neophodno što hitnije usaglašavanje unutar opozicije:

Sporazum o međusobnom nenapadanju unutar opozicije;

Garancije opozicionih aktera o kategoričkoj nemogućnosti saradnje sa SNS;

Garancije procesuiranja svih zvaničnika koji su zloupotrebili svoje položaje i pozicije moći;

Imenovanje tri predstavnika opozicije za pregovore o izbornim uslovima;

Razdvajanje termina održavanja lokalnih i republičkih izbora;

Izlazak na izbore na zajedničkim, ideološki srodnim listama;

Zajednička organizacija kontrole izbora i pokrivanja svih biračkih mesta u Srbiji;

Hitna smena gradske vlasti u Beogradu i raspisivanje gradskih izbora do kraja godine.

„Imajući u vidu da u uslovima montiranih političkih procesa i mnogobrojnih afera u produkciji režima Aleksandra Vučića, svakom pojedincu koji se opoziciono angažuje može da se nađe zamerka, nema više vremena da međusobno jedni drugima prebrojavamo opoziciona krvna zrnca. Stoga, pozivam predstavnike opozicije na urgentno jedinstvo“, poručio je Bastać.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare