Skup opozicije Čačak
Foto: Nenad Nešović

Nadam se da će se izborni uslovi promeniti, ali za to je pre svega neophodno da se sredi stanje u medijima, izjavio je za Nova.rs Marko Bastać osnivač Lokalnog pokreta Klip. On je naglasio da je Srbija zemlja u kojoj se afere, koje fabrikuje vlast, pojavljuju na televizijama sa nacionalnim frekvencijama samo ukoliko su uperene protiv opozicije.

„Na nama je da radimo na tome, a gde se Srbija nalazi najbolje pokazuje izveštaj Reportera bez granica koji, kao i mi, smatra da je situacija katastrofalna“, rekao je Bastać. Prema njegovim rečima, RTS ima trzaje kako bi otvorila vrata opozicionim liderima, ali je to minorno.

„Neophodne su debatne emisije koje bi pratile aktivnosti opozicije, budući da je to javno dobro. Na nacionalnom servisu se ne priča o malverzacijama i korupcijama koje se dešavaju, a o njima se naročito ne priča na ostalim televizijama sa nacionalnim frekvencijama“, istakao je Bastać koji je večeras prisustvovao skupu opozicionara u Čačku.

Prema njegovim rečima, Srbija je zemlja u kojoj se afere koje fabrikuje vlast pojavljuju na televizijama sa nacionalnim frekvencijama samo ukoliko su uperene protiv opozicije.

Bastać smatra da građane ne zanimaju platforme opozicionih lidera, već uslovi za fer izbore.

Takođe, kako naglašava, ne bi ga čudilo da izbora i ne bude. On je, podseća, ispoštovao ideju bojkota, ali će i naredne izbore bojkotovati ukoliko se ne stvori normalna atmosfera za izborni proces.

„Učestvujem u pregovorima kako bismo se izborili za bolje izborne uslove, ali me to ne obavezuje da izađem na njih. Moguće je i da Vučić padne, jer je previše afera i sukoba u SNS. Da bi došlo do toga opozicija mora konačno da shvati da je opozicija i da želi da dođe na vlast“, ukazao je Bastać.

Na pitanje kako komentariše postupak protiv Dragana Markovića Palme koji je pod istragom zbog navodnih seksualnih afera, Bastać kaže da je sve to „jezivo i prosto neverovatno da se o svemu tome ćuti“, ali sada je, kako je rekao, sve stvar tužilaštva. On se iskreno nada da će biti procesuiran.

Bastać se osvrnuo i na hapšenje Belivuka, kao i odnose Aleksandra Vučića i Dijane Hrkalović.

„Postoje teorije da je Hrkalovićka od strane Vučića dodeljena kao flaster Nebojši Stefanovića, ali ta verovatnoća je 0,01%. Dijana Hrkalović, Sale Mutavi i mnogi drugi su u bliskom okruženju Stefanovića i ceo rat se vodi oko toga ko će biti naslednik SNS. Taj klan u kome su Hrkalovićka, Belivuk i Velja Nevolja su radili po Stefanovićevom nalogu koji se odmetnuo od Aleksandra Vučića i bili su zaštićeni od strane države“, ocenio je Bastać, podsetivši da nije bilo hapšenja nijednog člana kavačkog klana, dok se samo pričalo o hapšenjima škaljaraca.

On ima utisak da je stvorena atmosfera da je Vučić bezgrešan, a bivši ministar policije kriv za sve.

„Međutim nije. Vučić je naložio Stefanoviću da radi sve što se radilo, a to što se on odmetnuo, pa su ušli u međusobni rat za prevlast ili novac, to nas ne zanima, jer su obojica podjednako krivi. Jedan je nalogodavac, drugi izvršilac koji ima dalje izvršioce svih dela“, zaključio je Bastać.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare