Igor Bandović, direktor Beogradskog centra za bezbednosnu politiku
Igor Bandović Foto: N1

Igor Bandović, direktor Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, smatra da se Srbija strateški udaljava od kursa EU i vidi nekoliko razloga zbog kojih je uveren da neće uvesti sankcije Rusiji. Govoreći o novoj Vladi Srbije, Bandović kaže da u ministarstvima sile dolazi do rotiranja, jer su to ljudi od najvećeg proverenja, koji mogu da stave tačku na razne afere, da prisluškuju političke protivnike, unutrašnje neprijatelje, "strane plaćenike" - i da su oni stub ovog režima. O ministrima još kaže: "Bojim da će većina njih, kao što smo videli u prethodnoj Vladi, završiti kao neka krpa na ulici gde će najblaži pokušaj da promene nešto biti osuđen na neuspeh".

Bandović podseća da je rečeno da će nova Vlada Srbije biti „prosrpska“. „Što je čudno jer su sve vlade prosrpske“, kaže gost „Iza vesti“ ocenjujući da je iza toga zapravo maskiranje odluke koja neće biti doneta – a to su sankcije Rusiji. Reč je, dodaje, o populističkoj izjavi.

Misli da sankcije Rusiji neće biti uvedene iz nekoliko razloga – „prvo Aleksandar Vučić i njegova partija ne bi mogle da se izbore sa unutrašnjim pritiskom koji postoji kod njihovih birača“. Dalje, kaže da onog trenutka kad bi uveo sankcije, Vučić bi prestao da ima oslonac u Rusiji po pitanju Kosova, kao jedne od zainteresovanih strana. Ističe da Kina nije toliko aktivna po tom pitanju, osim što bi mogla da bude aktivna u Savetu bezbednosti.

To da Srbija neće uvesti sankcije, govori mu i, kako kaže, „neiskren odnos prema tim pregovorima i vladavini prava u zemlji“.

Bandović navodi da je otpor ovoj vladavini mali, podsećajući na sporadične incidente na protestima, napr. na Šodrošu i sl. Konstatuje da ne postoji veliki otpor ovoj vrsti vladavine, i da je veća opasnost za ovaj režim – međunarodni pritisak, zapadni, a on se ne dešava. „A ne dešava se, jer postoji izvesna bojazan međunarodne zajednice, da se potencijalni sukob na Kosovu ili oružani sukobi u severnoj Mitrovici, prelije na druge delove Balkana. Poslednji incidenti u vezi sa preregistracijom pokazali su da tamo postoji dosta usijanih glava koje bi mogle da iskoriste činjenicu da tenzije postoje – možda i neki strani uticaj – i da, u stvari, naprave još jedno žarište u Evropi“, kaže gost N1, naglašavajući da to nikome ne odgovara.

Navodi da ni u jednoj političkoj instituciji od početka agresije na Ukrajinu nemamo ozbiljan razgovor o tome šta za nas znači taj rat – da li treba da nas promeni, da li treba da zauzmemo drugi kurs, da idemo brže ka EU što je, podseća, definisano kao nacionalni interes ove zemlje. „Meni govori da se, u stvari, mi i dalje pravimo gluvi i ludi kod jedne tektonske promene koja se dešava“, naglašava.

Na pitanje da li će nova Vlada i dalje „vrdati“, kad je reč o odnosu prema Rusiji, i da li će biti posledica, Bandović navodi da je šteta već naneta. „Šteta neuvođenja sankcija već događa u ovoj zemlji. Ne događa se kroz sankcije Srbiji, ali se događa na različitim međunarodnim forumima, gde mi ostajemo, sa Belorusijom, jedna od prokaženih zemalja Evrope, prema kojoj svi imaju sumnju – jer mi nismo iskreno za tu Evropu – ako je ta cela Evropa donela odluku da uvede sankcije, zašto Srbija to ne radi, ako hoće da bude deo nas“, navodi.

Opširnije čitajte na N1.

BONUS VIDEO – Rani radovi: Po čemu znamo nove ministre?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar