Srpska lista Foto:N1

Na lokal Srbina Z.M. u Ranilugu, u petak uveče bačena je eksplozivna naprava, a za čitav slučaj javnost je saznala tek danas nakon što je on prvo dao izjavu za Kosovo Online, a odmah zatim reagovali i Srpska lista i Petar Petković. Svi ovi izvori navode da se radi o poslaniku Srpske liste Zoranu Maksimoviću (u skupštini Kosova), piše KoSSev.

Da je bačena eksplozivna naprava, večeras je za KoSSev potvrdio i portparol Kosovske policije za region Gnjilana Ismet Hašani (Hashani).

Kosovska policija je za eksploziju koja se dogodila u petak, najverovatnije oko 22:45, informisana tek danas oko 14:15.

Bačena je eksplozivna naprava na lokal Z.M., koji se trenutno nalazi na odmoru, van Kosova, kako nam je Hašani saopštio, prema navodima iz policijskog saopštenja.

Saopšteno je da niko nije ranjen, a da je pričinjena manja materijalna šteta.

„Relevantne jedinice patrolne policije, istražitelji Policijske stanice Raniluga, regionalni istražitelji, uključujući Regionalni odel za tehnički kriminal i Jedinicu za rukovanje eksplozivnim ubojitim sredstvima, odgovorili su na ovaj slučaj“, navedeno je u saopštenju policije.

Hašani je potvrdio da se istraga vodi u punoj koordinaciji sa tužilaštvom, prenosi KoSSev.

Prethodno je policijske navode, praktično potvrdio i sam Maksimović koji je za Kosovo online večeras kazao:

„Mi smo bili na odmoru, kod kuće je bila samo ćerka, sin je izašao. Svi su čuli eksploziju, ali nisu znali o čemu se radi, i niko nije video ko je to učinio. Na sreću, nastala je samo manja materijalna šteta. Slučaj je prijavljen policiji, izvršili su uviđaj, bili su policajci iz Gnjilana i Prištine. Istraga je u toku, i ne bih mogao ništa više da kažem“.

U reakcijama Srpske liste i direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića naglasak je stavljen na to da Srbi nisu bezbedni u svojim domovima. I dok Petković podseća na teška iskustva Srba sa juga nakon rata, Srpska lista navodi da je napad „posledica retorike režima u Prištini i nekažnjivosti prethodno počinjenih nedela“.

Osim osude, založili su se za brzu istragu, prozivajući kosovske i međunarodne bezbednosne institucije na Kosovu za „pasivnost“.

Iako se mesecima naglašava to da su Srbi u većini napustili kosovske institucije, što je i deo aktuelne krize na Severu već mesecima, Srpska lista i Petković su večeras za Maksimovića naveli da je on poslanik Srpske liste.

Podsetimo, 10 poslanika Srpske liste verifikovalo je svoje mandate u skupštini Kosova ovog proleća kada su Srbi uveliko izašli iz kosovskih institucija.

BONUS VIDEO: U Gračanici uhapšen još jedan Srbin, blokirani putevi: 700 kamiona i dalje čeka po parkinzima ulazak na Kosovo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar