Foto:Tanjug/Rade Prelic; _E-Stock_milan_lucic

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije birao kada je dovodio kadrove u Srpsku naprednu stranku. Da jeste, niz visokih funkcionera SNS ne bi sada sedeo u poslaničkim klupama naprednjaka u parlamentu. To su isti oni koji su pre dolaska u redove SNS govorili da je Vučić “primitivni šovinista”, “prevarant i licemer”, “izdajnik”... Među onima koji su se isticali u vređanju šefa srpske države svakako posebno mesto zauzima bivša uzdanica Vojislava Šešelja i Srpske radikalne stranke, Nataša Jovanović.

Nataša Jovanović istakla se prethodnog dana na sednici skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje u odbrani glavnog i odgovornog urednika Informera, Dragana J. Vučićevića. Prelazak u drugu partiju nije naterao Jovanovićevu da promeni svoje ponašanje i da odustane onoga po čemu je bila prepoznatljiva još u radikalsko doba – da besramno laže i ignoriše činjenice.

Pročitajte još...

Tako smo od poslanice Jovanović čuli da je urednik Informera dobio udarac „letvom po glavi“ i da su mu nanete „teške telesne povrede“, te da predlog da se razgovara u parlementu o skandaloznom intervju sa nasilnikom i silovateljem predstavlja „gušenje medijskih sloboda“.

„To što su gospodina Vučićevića, najpre jednim tupim predmetom, da l’ nekom motkom ili čime klepili po glavi i naneli mu teške telesne povrede“, rekla je Jovanović.

Podsetimo, za prava medija i pluralizam mišljenja zalaže se osoba koja je je u prošlosti, zbog drugačijeg mišljenja, polivala vodom predsednicu Skupštine Srbije i koja je svoje neistomišljenike, a danas stranačke kolege, klela sa skupštinske govornice.

„Ja sam bar neko ko drži do morala i časti, ko ne prodaje veru za večeru“, rekla je svojevremeno Nataša Jovanović.

Ili je vera pojeftinila ili večera poskupela. Bilo kako bilo, Nataša Jovanović uradila je ono zbog čega je druge klela – napustila je Srpsku radikalnu stranku, i to nakon 29 godina, da bi se priključila SNS-u.

„Kada sam videla ko sve i kako Vučiću radi o glavi, rekla sam da ću se učlaniti ne bih li mu pomogla da se brani od napada kako na njega, tako i na njegovu decu i porodicu“, dodaje  Nataša Jovanović.

Lista onih koje je klela i vređala prilično je dugačka, a uvrede nije štedela ni kada je govorila o Aleksandru Vučiću, svom novom gazdi, a nekada ljutom političkom protivniku.

„Prvo da rezimiramo da je to sve počelo u današnjem danu, dakle, ta odmetnička, isključena iz SRS grupa na čelu sa svojim guruom Nikolićem i kad se već gospodin Martinović upitao i pita se i javnost šta znači to SNS? Gospodine Martinoviću, uvaženi kolega, možda satanistička Nikolićeva sekta, možda, a možda i nešto drugo. To zaista ne znam. Treba da znaju građani Srbije„, izjavljivala je 2008. godine.

Za aktuelnog predsednika Srbije i lidera partije u koju se učlanila govorila je i da je „veliki miš“.

„Da vam kažem, to mora da zna javnost, on se predstavlja da je snažan, jak i moćan, a u stvari je jedan veliki miš. Pre nekoliko godina u loži na ‘Zvezdinom’ stadionu na derbi utakmici se potukao, ne on sam nego zajedno sa još četvoricom, tukao je atletskog reprezentativca samo zato što navija za drugi klub. Vidite kakva je junačina u pitanju. A onda je par dana posle toga otišao na rukometnu utakmicu i kada su navijači krenuli da ga tuku, pa je došla policija, on je izvadio legitimaciju i rekao – ja sam poslanik, nemojte da me dirate. Pošto smo mi, kao što on kaže, čekali da ga se oslobodimo, zaista, takvog agenta, prevaranta i licemera, barona Minhauzena, molim državne organe (gospođo Čomić, izvinite i hvala vam na ovom vremenu), a pre svega MUP i BIA, da što pre dođu sa izveštajem i da postavimo pitanje za koje sve obaveštajne službe (za MI 6 je provereno) radi Vučić i ko ga prati u svim ovim njegovim protivzakonitim i protivustavnim delatnostima kojima se bavi ovih dana u Srbiji„, opet izjava iz 2008. godine.

Portal Istinomer podseća da je u septembru 2008. Jovanović iznosila je kletve na račun tadašnjeg predsednika Srbije.

„Poslanici SRS uputili su danas za skupštinskom govornicom više oštrih kritika, pa i kletvi na račun predsednika Srbije Borisa Tadića i svakog ko sa njim sarađuje. ‘Neka mu se seme zatre, neka ga sunce nikad ne ogreje, neka ga stigne božja kazna. Tadić je najveći izdajnik. Svakoga će jednog dana kletva da stigne’, rekla je poslanica SRS Nataša Jovanović. Predsedavajuća nije prekinula Jovanovićevu dok je izgovarala te teške reči. Jovanovićeva je rekla da ‘srpska kletva nikad ne zastareva’ i dodala da su poslanici ‘valjda’ to učili u osnovnoj i srednjoj školi. Ona je kazala da je Tadić ‘omražen od svakog Srbina’ i optužila stranke vladajuće koalicije da učestvuju u ‘zaveri protiv srpskog naroda’. Istovremeno je iznela niz hvala na račun haškog optuženika Radovana Karadžića i lidera SRS Vojislava Šešelja, nazivajući ih srpskim junacima. Optužbama se pridružila i Vjerica Radeta, takođe iz SRS, ističući da je Tadić, a ne radikali, onaj koji opstruira sednicu Skupštine Srbije. Ona je optužila predsednika Srbije da se sprema da ‘proda’ Vojvodinu, dok je ubijenog premijera i nekadašnjeg lidera Demokratske stranke Zorana Điniđića nazvala ‘mafijaškim premijerom’.“

Danas, Nataša Jovanović priča potpuno drugačiji priču, tvrdeći da je „čista srca“ ušla u SNS. Zaboravila je na svoju radikalsku prošlost i period kad je u društvu Vojislava Šešelja palila zastave EU i SAD. Presvučena u „proevropsko“, naprednjačko odelo, ponovo je ušla parlament i uporno nas podseća zašto smo svi želeli da zaboravimo njene prethodne role u Skupštini Srbije.

BONUS VIDEO Nataša Jovanović: Još jedan radikal u SNS jatu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare