Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Kandidat Demokratskog saveza Kosova za novog mandatara prištinske vlade Avdulah Hoti u odlazećoj vladi Aljbina Kurtija bio je prvi potpredsednk, ali je smenjen iste noći kada je lideru Pokreta Samoopredeljenje dvotrećinskom većinom izglasano nepoverenje.

Poznavaoci prištinske političke scene za Hotija kažu da je oduvek bio uzdanica lidera DSK Ise Mustafe, koji se uoči parlamentarnih izbora, juna 2017. povukao i ustupio mestu mlađem Hotiju.

Osnivač te stranke, inače, bio je Ibrahim Rugova, a mnogi na kosovskoj pšolitičkoj sceni smatraju da se partija nikad nije oporavila posle njegove smrti, ali da po inerciji na svakim izborima uzme oko četvrtinu glasova.

DSK je na oktobarskim izborima prošle godine osvojio samo jedno poslaničko mesto manje od Kurtijevog Samoopredeljenja.

Hoti je rođen 4. februara 1976. u Orahovcu. Studirao je menadžment i informatiku na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Prištini tokom 1994-1998.

Završio je master i doktorske studije ekonomije na Univerzitetu Stafordšir u Velikoj Britaniji, a 2008. dobio je sertifikat Univerziteta Stafordšir za istraživačke metode i mentorstvo studentima doktorskih studentija.

Radio je kao asistent na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Prištini, gde je za docenta izabran 2008, a 2012. godine za vanrednog profesora.

Objavio je velliki broj naučnih radova na temu tržištu rada, ekonomskom razvoju i tranziciji, obrazovanju, migracijama…

Bio je viši savetnik ministra za obrazovanje, nauku i tehnologiju u prštinskoj vladi, a potom i ekonomski savetnik gradonačelnika Prištine.

Nakon što je DSK obelodanio da je kandidat za novog mandatara, Hoti je rekao da će borba protiv pandemije, dijalog sa Beogradom i ekonomski oporavak Kosova biti njeni prioritetni ciljevi.

Ako njegova kandidatura bude prihvaćena, Hoti će na premijerskoj funkciji zameniti Kurtija, kome je krajem marta izglasano nepoverenje, upravo na inicijativu DSK, nakon samo 50 dana vlasti.

Razlozi za pokretanje te inicijative, za koju su se zalagala većina članstva DSK, na čelu sa Mustafom i Hotijem, bili su nezadovoljstvo ignorantskim odnosom Kurtija prema SAD I njegovim odbijanjem da bezuslovno ukine sto odsto uvećane takse na srpske proizvode.