juzne vesti
juzne vesti

Nišlije su danas u kafiću slušale razgovor trojice muškaraca (svi članovi SNS-a, identitet poznat redakciji) od kojih bi jedan trebalo da dobije posao, drugi je posrednik, a treći garantuje da će prvi, ako plati 1.000 evra, dobiti posao u Osnovnoj školi "Vuk Karadžić" u Doljevcu. Na audio-snimku čuje se da se "pare daju kad se da rešenje". Direktor ove škole Goran Ilić kaže za Južne vesti da je sigurno reč o prevari, jer oni u školi ne da ne traže nove radnike, već su neke otpustili.

Puni niški kafići, zbijeni stolovi i glasni razgovori, kao da nema šta da se krije i da je potpuno u redu baš tu ugovarati kako će neko dobiti posao u školi i platiti mito, pišu Južne vesti. Deo razgovora prenosimo u audio-snimku na kome se čuje da je reč o radnom mestu nastavnika muzičkog u osnovnoj školi u Doljevcu.

Informacije koje se na snimku ne čuju dopunjuju oni koji su dogovor slušali uživo, piše portal. Dalje navodi da oni svedoče da se sve dešavalo u prepodnevnim satima pred zbunjenim Nišlijama u okruženju koje je razgovor za stolom zainteresovao kada su čuli da čovek za sebe više puta govori da je iz Srpske napredne stranke i da drugom čoveku garantuje posao u školi.

Dalje piše da na na snimku dominira razgovor dvojice ljudi, ovog koji traži posao i posrednika koji je najglasniji, dok se onaj koji je tu kao garant na prvom snimku tiho oglasio samo dva puta i najpre rekao:

„Neću da za..bem“.

A na konstataciju sagovornika da se novac daje kada se dobije rešenje, takođe je tiho prokomentarisao:

„A be, to neće pričamo…“

Dugogodišnji direktor škole koju pominju pitanjem novinara bio je zatečen. Kaže da se sa takvim stvarima do sada nije sretao, a ni sada se niko njemu nije obratio.

Ilić: Mi smo rasporedili, smanjili smo pet odeljenja. Niti koga primam, niti.. Dva radnika smo smanjili, otpustili smo.

novinarka: Neće biti zapošljavanja kod vas u školi?

Ilić: Ne, ne. Neće biti zapošljavanja.

novinarka: Kako objašnjavate ovakve dogovore?

Ilić: To je garantovano neka zloupotreba.

novinarka: Da li je Vas neko kontakirao?

Ilić: Ne, ne. Apsolutno ne.

Podseća na zabranu zapošljavanja i da se odluke o tome zapravo i ne donose u školi – bez saglasnosti Ministarstva niko ne može da dobije posao.

U razgovoru, trojica muškaraca direktora Ilića i ne pominju. Nabrajaju, međutim, druge, među njima i gradske funkcionere i sa kim bi sve trebalo i kako da kontaktiraju.

muškarac 1: Evo zovem ga večeras. Dva časa, to je deset odsto je l’ da? Sto posto da mu daš, da uzmeš hiljadarku, ti si završio posao. …stalni radni odnos.

muškarac 3: Stalni radni odnos je dva časa, ali je dva časa ono što kasnije može da bude…

muškarac 2: Tako je, za proširenje. Može da ga proširi ko hoće brate.

muškarac 3: Jasno.

muškarac 2: Pazi, aktivno se pita i načelnik i Sotirovska. …sve lepo pročitaj.

muškarac 1: Ime, prezime, godište, koliko imaš radni staž.

muškarac 2: Iz Niša si, koja si opština. I to je isto bitno. Ti si njegova opština. Ti radiš kao nastavnik muzičkog u osnovnoj školi „Vuk Karadžić u Doljevcu. Nemaš časove za stalno.

Redakcija, osim audio snimcima, raspolaže i fotografijama sa današnjeg susreta. Navode da ih po savetu pravnog zastupnika za sada neće objavljivati.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar