Foto: Printscreen/YouTube/RTK

Šef Alternative za promene, Šćiprim Arifi izabran je u ponedeljak za predsednika opštine Preševo, nakon smene Ardite Sinani (PDD) sa te pozicije, javljaju Bujanovačke.

Za Arifija je glasalo 20 odbornika njegove stranke i Pokreta za reforme, koji predstavljaju novu vladajuću većinu, prenosi Kossev.

Od maja prošle godine do danas na vlasti u Preševu bila je koalicija Partije za demokratsko delovanje (PDD) Šaipa Kamberija, Demokratska partija Albanaca (DPA) Ragmija Mustafe i Pokret za reforme, koji je sada u savezu sa Alternativom.

Arifi je i 2016. i 2018. godine biran za predsednika, a opštinu je vodio sve do lokalnih izbora prošle godine.

Kako su ranije javile Bujanovačke, iz Alternative su povodom smene vlasti u Preševu poručili da je ovo „prva posledica što je Šaip Kamberi razjedinio albanske stranke tako da na parlamentarne izbore 3. aprila isključivo zbog njega izađu sa dve liste i dožive neuspeh“.

Smena Sinani stiže samo nekoliko sati nakon sastanka jedanaestočlane albanske delegacije iz tri srpske opštine sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem u Prištini, na kom je bila i Sinani.

Sastanak koji je održan neuobičajeno rano i na neradni dan na Kosovu, održan je u istom danu kada je prethodno bila zakazana i sednica skupštine opštine Preševo, a koju je Sinani pokušala da odloži, kako Koha piše.

Sastanku sa Kurtijem se, međutim, nisu odazvali upravo Šćiprim Arifi i predsednik skupštine opštine Preševo, koji je ujedno i predsednik Pokreta za reforme, Sami Saljihu.

Na ovom sastanku, Kurti je izneo opšte kritike na račun Srbije i srpskih izbora, navodeći da „pasivizacijom preko 6,000 adresa albanskog stanovništva u tri srpske opštine“, te da se radi o „tihom etničkom čišćenju“.

„Stanje Albanaca u ovim opštinama, uz diskriminatornu i opresivnu politiku Srbije, zahteva zajedničko zalaganje i povećanu budnost, odlučnost i očuvanje političkog jedinstva albanskih entiteta u Preševu, Medveđa i Bujanovac. Posle suzbijanja diskriminacije koja se sprovodi prema Albancima, ne treba podržavati pokušaje uzajamnog iritiranja Albanaca, a što je i namera kako bi se svrgnula gradonačelnica Preševa, Ardita Sinani. Podele su pogrešne i čine štetu“, rekao je Kurti.

Kurti je još početkom marta pozvao albanske političke subjekte da nastupe na jedinstvenoj listi, što se nije dogodilo.

Na srpskim izborima 3. aprila učestvovale su dve albanske liste: Alternativa za promene i Koalicija Albanaca doline.

BONUS VIDEO: Kolona oklopnih vozila policije krenula ka severu Kosova

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar