Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Skupština Srbije održala je danas onlajn sednicu Administrativnog odbora, a sutra će na isti način biti održan i sastanak predsedničkog kolegijuma parlamenta. Iako su zvaničnici u prethodnom periodu isticali da ne postoje tehnički uslovi za održavanje sednica, ni dolaskom u Skupšinu, a ni putem video linka, u prethodnih nekoliko dana situacija se značajno promenila.

Kako je Parlament, koji suprotno demokratskim načelima, u potpunosti zanemaren u vreme vanrednog stanja uz sijaset neodrživih opravdanja – što zdravstvenih, što „tehničkih“, naprasno počeo da radi?

Do nedavno, baš u razgovoru za Nova.rs poslanici su tvrdili da nemaju sva sredstva za rad „od kuće“, da im nisu obezbeđeni laptopovi, ali održane onlajn sednice ne idu u prilog ovim tvrdnjama.

Veroljub Arsić potpredsednik Skupštine Srbije iz redova SNS ne vidi problem kada je reč o ukidanju najvažnije srpske institucije, jedine u Evropi koja ne radi tokom vanrednog stanja, a poslednja zasedanja pravda jenjavanjem epidemije.

„Ni sada ne postoje uslovi za održavanje onlajn sednice Skupštine. Samo se kolegijum održava na taj način. Po uvođenju vanrednog stanja mi nismo mogli tehnički da održimo sednicu, zato što nismo znali koji je stepen zaraženosti građana Srbije i kolike će biti razmere pandemije“, objašnjava  Arić.

On je napomenuo da je na početku epidemije u Srbiji bila otežana situacija sa brojem raspoloživih zaštitnih maski, te da je postojao rizik da se veliki broj poslanika zarazi.

„Tada je pandemija rasla, a sada opada. Sad je moguće održati sastanke jer smo naučili kako da smanjimo mogućnost zaraze od virusa“, istakao je on.

Nenad Konstantinović iz Ujedinjene demokratske Srbije i član Administrativnog odbora Skupštine Srbije, ističe da je stav UDS da je parlament mogao i morao da pronađe načina da zaseda i ranije.

Kad je reč o održavanju onlajn sednica, on kaže da je to, pre svega, pitanje za tehničku službu parlamenta.

„Ja mislim da je to moglo da se organizuje. Možda ne u trenutku kad je proglašeno vanredno stanje, ali da je kasnije mogao takav sistem da se razvije. To je stvar tehnike, a ne poslanika“, rekao je on.

Konstantinović dodaje da je sve odluke koje se tiču života i zdravlja građana morala da donosi Skupština.

„Mi smo to tražili na sastanku sa svim predstavnicima političkih stranaka, gde je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Smatramo da jedino parlament može da donosi mere kojim će se zaštiti građani za vreme koronavirusa“, istakao je jedan od lidera Ujedinjene demokratske Srbije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar