Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Srbija se već svrstala uz partnere iz Evropske unije time što je u UN glasala za sve rezolucije u vezi rata u Ukrajini, uključujući poslednju, kojom se osuđuju aneksija ukrajinske teritorije i referendumi, kaže pravnik Milan Antonijević.

On kaže da sankcije Rusiji treba uvesti zato što je dobro u svemu usaglasiti politiku sa EU, i ocenjuje da to nije “diktat” već politika koju je Unija donela konsenzusom članica.

“Mislim da je solidarno i fer da Srbija, kao zemlja koja se pridružuje EU, poštuje tu zajedničku odluku EU”, rekao je Antonijević u emisiji Newsweek na N1.

On je rekao da treba povesti dijalog o Ukrajini. Kazao je da o tom pitanju postoji mnogo dezinformacija u Srbiji.

Kako kaže, lako je zavaravati narod, ali to nije dužnost nekog ko obavlja javnu funkciju.

Antonijević se u javnosti pominje kao kandidat za ministra u budućoj Vladi Srbije, ali nije hteo da govori o tome da li će biti deo vlade.

Upitan kako gleda na kritike da bi prihvatanjem ministarskog mesta sedeo u vladi sa ljudima koji napadaju medije i satanizuju kritičare, kaže da je baveći se ljudskim pravima navikao na napade i na jako malo podrške.

Na pitanje da prokomentariše najavljene izmene u vladi, prema kojima će biti 25 ministarstava, rekao je da je poboljšanje to što će resor informisanja biti razdvojen od kulture.

Antonijević je ranije predlagao da evropske integracije i spoljna politike budu jedan resor, i govori da će na dugi rok to sigurno biti sprovedeno.

“To je proces koji nužno dolazi jer se spoljna politika i evropske integracije prepliću. Možda je dobro već sad praviti strategiju uklapanja tih resora”, kazao je on.

Izava Fon Kramon za “internu javnost” u EP ili naše stranke

Govoreći o izjavi izvestiteljke EP za Kosovo Viole fon Kramon da je “reputacija Srbije najgora posle 1999. godine“, Antonijević kaže da je ta izjava uperena “više nekoj internoj javnosti unutar EP ili nekim našim političkim strankama”.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pomenuo je oko roka za postizanje sporazuma sa Kosovom da nije reč o godinama, nego nedeljama ili mesecima, na šta Antonijević kaže da se na sporazumu očigledno radi duži niz godina.

Izrazio je nadu da će i pitanje tablica dobiti rešenje, kao i da će postojati neka vrsta podrške zajedničkom energetskom sistemu “jer na zimu ćemo svi biti suočeni sa istim problemima”.

BONUS VIDEO: Milenko Vasović: Neće Vučić podneti ostavku, vuče nas i dalje u tamni tunel

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar