Foto: EPA-EFE/RAMIL SITDIKOV,EPA-EFE/CLEMENS BILAN,EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Poslanik SPD-a u nemačkom Bundestagu i predsednik Odbora za Zapadni Balkan Josip Juratović naveo je u emisiji N1 Studio Live da Srbija treba da odluči da li će se priključiti zemljama Evropske unije u uvođenju sankcija Rusiji. "Termina nema. 1. decembra treba da stupi na snagu treći paket sankcija, i do tog datuma Srbija treba da nađe rešenje kako će sprovesti te sankcije, i na koji način. Srbiji se mora pomoći na tom putu, ali Srbija mora jasno reći da li želi da se pridruži sankcijama ili ne", istakao je Juratović.

Podsetimo, nemački kancelar Olaf Šolc pozvao je na proširenje Evropske unije ocenivši sa da će tada Evropa biti snažnija. Sta znači ova poruka za Zapadni Balkan, za Srbiji koja nije uvela sankcije Rusiji?

„Šolc ispunjava obećanje koje je dato novoj koaliciji, a to je da ćemo se intenzivnije potruditi da se obećana perspektiva Zapadnog Balkana konačno stavi na sto i pređe se na dela. Pre svega, treba dalje krenuti sa Srbijom, srećni smo što je sa Severnom Makedonijom i Albanijom postupak krenuo, i sledeća je Bosna i Hercegovina“, kaže Juratović.

Pozdravlja odluku Srbije da osudi agresiju Rusije na Ukrajinu, ali napominje da to nije dovoljno.

Pročitajte još...

„Sve demokratske zemlje su se solidarizovale sa Ukrajinom na taj način da se nastoji zaustavljanje rata, i da se vrati suverenitet Ukrajini. Tu su određeni paketi sankcija i to se očekuje i od Srbije, da se solidarizuje sa Evropskom unijom. Bilo bi nam drago kada bi se paketu sankcija koji je nagovešten od 1. decembra i Srbija priključila“, navodi Juratović.

U slučaju da Srbija to ne uradi, Juratović kaže da će onda to biti „relativno problematično“, i „put u EU će biti otežan“.

„Tu onda nedostaje poverenje. Ne možemo se solidarizovati oko uspostavljanja odbrane demokratskog sveta. A Srbija, koja je na demokratskom putu, se sudržava“, dodaje poslanik u Bundestagu.

Ocenjuje da Srbija na putu ka priključenju Evropske unije stagnira u sferi slobode medija.

„Nas iritira to što predsednik Srbije govori da je Srbija na putu EU, a na drugoj strani imate ministre koji govore suprotno. Bitno je da Srbija kaže jednoglasno šta želi. Mi nastojimo da pomognemo svim sredstvima put Srbije u Evropsku uniju, ali morate znati da ima i drugačijih mišljenja. Takva iritacija navodi vodu na mlin onima koji su protiv ulaska Srbije u EU“, podvlači Juratović.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare