Aleksandar Vučić Foto:Tanjug/AP Photo/Jason DeCrow

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u sredu je održao govor na Generalnoj debati svetskih lidera, u okviru 77. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Debata je, očekivano, bila u znaku ukrajinsko-ruskog sukoba, a Vučić je govorio o značaju mira i pregovora, a prema oceni sagovornika Nove na pravi način je iskoristio mogućnost da u okviru agende govori i o povredi teritorijalnog integriteta i suvereniteta na Kosovu i Metohiji. Između redova, to je bila poruka Zapadu u vezi nastavka dijaloga s Prištinom, a istovremeno je Vučić iskoristio ovu priliku da poentira u domaćoj javnosti.

“Ovde sam po ko zna koji put. Ozbiljnost trenutka u kom se nalazimo obavezuje me da sa vama podelim teške, ali istinite reči. Sve ovo što danas radimo deluje bledo. Stvarnost je da ovde zapravo niko nikoga i ne sluša, niko ne teži stvarnim dogovorima i rešavanju problema i skoro svi vode računa samo o zadovoljavanju svojih interesa, neretko gazeći u tom procesu osnovne principe međunarodnog prava i bacajući pod noge Povelju UN. Za to nije kriv ni Gutereš ni bilo ko iz UN, već one sile koje ne vode računa ni o čemu osim o zadovoljenju sopstvenih političkih, ekonomskih i na žalost, vojnih ciljeva”, rekao je Vučić na početku govora.

Zatim je izneo viđenje Srbije o pet ključnih izazova sa kojima se suočava svet. To bi bili povratak miru i očuvanje globalne stabilnosti, očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta međunarodno priznatih država, zatim energetska bezbednost u uslovima svetske krize, finansijska sigurnost siromašnih i zemalja u razvoju i na kraju snabdevenost hranom u uslovima ratom presečenih globalnih linija snabdevanja.

O Ukrajini i Kosovu i Metohiji

Vučić je rekao i da Srbija podržava teritorijalni integritet svih država članica UN, uključujući i teritorijalni integritet Ukrajine i tom prilikom govorio o Kosovu i Metohiji.

Balkan ne može da podnese još jedan rat

Predsednik Srbije rekao je i da Balkan ne može da podnese još jedan rat.

“Srbija i ja kao njen predsednik, veoma strpljivo i sa mnogo dobre volje tragamo za kompromisom u vezi sa Kosovom i Metohijom, pod pokroviteljstvom Evropske unije, a u okviru dijaloga Beograda i Prištine. To je težak proces, on traje već duže od deset godina, ali mi ne vidimo alternativu – rekao je Vučić, i dodao:

“Bolje je pregovarati 100 godina nego jedan dan ratovati. Uveren sam da ćemo doći do obostrano prihvatljivog rešenja, zasnovanog na kompromisu, zato što je to apsolutno jedini način da postignemo naš cilj, a to je uspostavljanje dugotrajnog mira, kao preduslova dobrog života za Srbe i Albance na našim prostorima”

“Od mnogih govornika čuli smo priče o agresiji i narušavanju teritorijalnog integriteta Ukrajine, mnogi kažu da je to prvi sukob na tlu Evrope od Drugog svetskog rata. Istina je da je prvi put narušen integritet jedne zemlje u Evropi kada je Srbija napadnuta, a da nije napala bilo koju drugu suverenu zemlju. I to se prećutkuje. Tražimo jasan odgovor na pitanje koje već godinama postavljam mojim sagovornicima, liderima mnogih zemalja: „U čemu je razlika između suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine, i suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije, koji je grubo narušen, a čemu mnogi od vas daju međunarodno priznanje i legitmitet?“ Nikada ni od koga nisam dobio racionalan odgovor na to pitanje”, kazao je Vučić i dodao da Srbija i sama oseća posledice grubog kršenja međunarodnog javnog prava, ali da neće odustati od temeljnih principa Ujedinjenih nacija.

Ni reči o ruskoj pretnji

Bivša ambasadorka i predstavnica Srbije u OEBS Branka Latinović za novine “Nova” kaže da je njena prva impresija da je to bio Vučićev najbolji govor do sada u Ujedinjenim nacijama.

Branka Latinović Foto:Ivan Dinić/Nova S

“Kad je reč o pokrivenosti tema koje su bile u agendi UN, načinu na koji je govorio, tonu… Činjenica je i da Vučić govori dobro engleski i da je to bila verzija, kako to zovemo, konferencijskog engleskog. Sve u svemu, treba biti objektivan i reći da ovaj Vučićev govor zaslužuje pohvale”, kaže Latinović.

Kad je reč o glavnoj poruci koja se krije između Vučićevih rečenica, Latinović smatra da je to neka vrsta apela na sve učesnike pregovora Beograda i Prištine.

“Tu mislim na predstavnike Evropske unije, ali i SAD, a posebno Francuske i Nemačke, koji su se sada aktivnije uključile u dijalog. Poređenjem situacije u Ukrajini i kosovskog problema, govoreći o nedostatku priznavanja činjenice da je na KiM takođe bilo povrede teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije i prava na nepovredivost teritorije, Vučić je praktično poručio i izrazio nadu da će Zapad to na određeni način kompenzovati kroz neke buduće predloge u dijalogu Beograda i Prištine”.

Govoreći o propustima, Latinović smatra da je to svakako činjenica što ni u jednom trenutku Vučić nije spomenuo ono što je bila glavna vest tog dana, a to je pretnja Rusije nuklearnim oružjem.

“To je veliki propust, to se moralo naći u Vučićevom govoru, a mogao je i makar kroz dodatne dve rečenice istaći da se Srbija zalaže za ppoštovanje teritorijalnog integriteta Ukrajine i da naglasi da je Srbija podržala sve rezolucije UN koje su se odnosile na Rusiju”, zaključuje Latinović.

Nešto se događa, ali slabo smo informisani

Bivši ambasador Srbije pri Ujedinjenim nacijama Pavle Jevremović smatra da Vučićev govor ukazuje na vrlo napetu situaciju na Kosovu i Metohiji, s kojom je javnost slabo upoznata.

Pavle Jevremović
Pavle Jevremović Foto: N1

“U Vučićevom govoru ne vidim ništa neočekivano, on pre svega odražava napete prilike kod nas, a odnosi se i na napete prilike u svetu. Što se Kosova tiče, jasno je da se tu nešto događa, ali mi smo slabo o tome informisani. Očigledno je da tu trenutno ima nekih pogađanja, pritisaka, ali prava istina o tome slabo dopire do javnosti”, kaže Jevremović za novine “Nova” i dodaje da razume mišljenje jednog dela javnosti, da je s tim u vezi ovaj govor više bio namenjen domaćoj javnosti.

“Po pravilu govor u UN je uvek i namenjen domaćoj javnosti, ali mora da odražava i ono što se događa u svetu. U tom smislu, Vučićev govor je bio relativno izbalansiran”, zaključuje Jevremović.

BONUS VIDEO: Vučić u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare