Konferencija za novinare Narodnog pokreta Srba sa Kosova i Metohije OTADŽBINA
Foto: Medija Centar Beograd

Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije "Otadžbina" saopštio je danas da će na izorima 3. aprila podržati kandidata za predsednika Srbije Zdravka Ponoša, listu koju predvodi Marinika Tepić i kandidata za gradonačelnika Beograda Vladetu Jankovića koje je predložila koalicija Ujedinjena Srbija, prenosi N1.

„To nije nova vest s obizirom na to da je Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije bio članica Saveza za Srbiju. Mi smo tada pristupili savezu sa ciljem da se u Srbiji dođe do slobode…jer se pitanje Kosova i Metohije može rešavati samo u slobodnoj Srbiji, slobodnim institucijama. Mi danas nažalost imamo potpuno zarobljene institucije, privatizovane institucije. Svaki potez zavisi od jednog čoveka – Aleksandra Vučića. Vreme od 2012. godine nam je pokazalo da je sve ono što je činila ova vlast, pre svega njen nosioc Aleksandar Vučić bilo na štetu Kosova i Metohije, pre svega na štetu ljudi koji dole žive“, rekao je Slaviša Ristić iz pokreta Otadžbina, koji je i nekadašnji poslanik u Skupštini Republike Srbije, prenosi N1.

Pročitajte još...

Kaže da su im tokom pristupanja Savezu za Srbiju bile važne tačke koje se odnose na Kosovo i Metohiju te da im je to važno i danas.

„Zalaganje za postizanje pravednog i održivog rešenja za Kosovo i Metohiju a uz puno poštovanje ustava Republike Srbije, Rezolucije Saveta bezbednosti 1244 i međunarodnog prava a protiveći se bilo kom aktu koji bi za posledicu imao afirmaciju međunarodnog subjektiviteta, uključujući i članstvo u Ujedinjenim nacijama takozvane države Kosovo“, podsetio je Ristić na tačku pet tadašnjeg sporazuma Saveza za Srbiju.

Tačka četiri se, dodaje, odnosila na stav da je „neprihvatljivo održavanje bilo kakvog referenduma uključujući referendum o Kosovu i Metohiji u postojećim nedemokratskim uslovima“.

Objašnjava da je to bilo dovoljno da pristupe Savezu za Srbiju te da je taj savez sada nastavio da deluje kroz Ujedinjenu Srbiju.
U medija centru u Beogradu se obratio i Marko Jakšić član predsedništva pokreta Otadžbina.

„Kada je istorija naše južne srpske pokrajine mi je delimo u dva dela. Jedan deo je od kosovskog boja do 2012. godine i ovaj drugi deo je od 2012. godine pa do današnjeg dana. Zašto ovako delimo. Jer je period od kosovskog boja do 2012. godine period odbrane, borbe za oslobađanje južne srpske pokrajine, borba za staru Srbiju a vreme od 2012. do današnjih dana je vreme prepuštanja Kosova i Metohije separatistima u Prištini. Predaju Kosova i Metohije u režiji predsednika Srbije Aleksandra Vućić“, rekao je Jakšić.

Predsednika Srbije je optužio za predaju institucija Republike Srbije na Kosovu navodeći kao primer civilnu zaštitu, energetiku, telefoniju i ski centar Brezovica.

Iako su podržali političku opciju za predstojeće izbore neizvesno je da li će na teritorji Kosova moći i da glasaju 3. aprila s obzirom na to da je Skupština Kosova zabranila održavanje referenduma koji je raspisala Republika Srbije. Da treba naći modalitete da Srbi sa Kosova glasaju na predstojećim izborima ukazali su tokom posete Beogradu i Prištini izaslanici Vašingtona i Brisela Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak.

BONUS VIDEO Zdravko Ponoš: Rado ću razgovarati sa svima, ali nemam nameru nikoga da molim

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar