Foto:Martin Bertrand / AFP / Profimedia; EPA-EFE Rafal Guz; Vesna lalić/Nova.rs; Thomas Koehler / imago stock&people / Profimedia; Evropski parlament

Ako ne možeš da ih pobediš, izvređaj ih. To je novi vid diplomatije koji ovih dana na Tviteru sprovodi predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, pa je osula paljbu po specijalnom izaslaniku SAD za Zapadni Balkan Gabrijelu Eskobaru, ministarki spoljnih poslova Nemačke Analeni Berbok i izvestiteljki Evropskog parlamenta Violi fon Kramon. Jer, poznato je da oni reaguju tek kad ih propisno i javno isprozivaš, a i šta nas briga, ionako nam od njih ništa ne zavisi... Je'l tako premijerka?

Nakon što je u Prištini razgovarao sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, a uoči dolaska u Beograd gde će se sastati sa predstavnicima srpskih vlasti, specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar je rekao da se Amerika kategorički protivi povratku srpskih snaga na sever Kosova i Metohije. A to je nešto o čemu i predsednik i premijerka Srbije već nekoliko dana govore, a Vlada Srbije sutra će doneti odluku da li će tražiti od KFOR da ovaj zahtev razmotri.

Ana Brnabić i Gabrijel Eskobar Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

I šta je uradila predsednica srpske Vlade?

Sela je za tastaturu i sročila sledeće:

„Vidim da je moj prijatelj Gejb Eskobar još jedan političar koji je nepokolebljivo protiv važećih rezolucija Saveta bezbednosti UN. On je preuzeo ulogu Saveta bezbednosti i zajedno sa ministarkom spoljnih poslova Nemačke i ministarkom fon Kramon iz tišine, takođe poznatom i kao izvestilac EP za Kosovo*, poništio Rezoluciju 1244. Nema potrebe da UN organizuju sednice Saveta bezbednosti, kao meru uštede, ova Trojka će od sada odlučivati o svim globalnim pitanjima. Jedno pitanje ako mogu (uz dužno izvinjenje ovim Velikim Vođama) – da li Rezolucija SB UN 1244 više ne važi (jer vam se ne sviđa, a samim tim i koga briga za to), i ako Briselski sporazum ne postoji (kako kaže Kurti, a vi, Velike Vođe, nikada niste poricali njegove reči)… i ako Vašingtonski sporazum nije ništa drugo nego prošlost (jednostavno više nije u modi), a Povelja UN ne važi za Srbiju (jer, opet, vi, velike vođe, mislite da ne bi trebalo) – onda u skladu sa kojim sporazumom/rezolucijom/principom treba da postupamo? Ili samo treba da pratimo vaš horoskop da bismo pogodili vaše želje i pomogli da se sačuva mir u svetu? Zahvaljujem vam na vašem vremenu – mogu samo da zamislim koliko ste zauzeti da upravljate svetom umesto UN…“, napisala je Brnabić na Tviteru.

Nešto ranije vrlo diplomatski je reagovala i na objavu izvestiteljke Evropskog parlamenta Viole fon Kramon u kojoj poziva na uklanjanje barikada na severu KiM, koje su Srbi podigli protestujući zbog hapšenja bivšeg policajca Dejana Pantića.

Pročitajte još...

„Konačno, dugo očekivano saopštenje lažnog generalnog sekretara UN Viole fon Kramon, koja je takođe preuzela ulogu vrhovnog komandanta KFOR-a, generalnog stručnjaka za sva pitanja – od litijuma do Evroprajda, i glavnog branioca vladavine prava i ljudskih prava (isključujući Srbe). Gospodar ĆUTANJA kada je Aljbin Kurti za ministra za zajednice i povratak, da predstavlja Srbe na Kosovu* postavio Nenada Rašića – čoveka koji je na izborima osvojio 0,2 odsto glasova, 30 puta manje od predstavnika Srpske liste… Majstor ĆUTANJA kada je pre 10 dana (2. decembra) bez objašnjenja uhapšen Gavrilo Milosavljević (63) kada je otišao da prijavi oduzetu imovinu u opštini Istok. Majstor meditacije kada je pre šest dana (6. decembra) kosovska policija nasilno upala u Zubin Potok, a potom i u Kosovsku Mitrovicu – direktno kršeći Briselski sporazum. Izvestilac EP, poznata i kao „Ne treba ništa da govorim“, kada je Kurti pre 3 dana (9. decembra) izjavio da je zahtev Srbije da Kosovo* osnuje Zajednicu srpskih opština „detinjast“ – čime se direktno suprotstavlja Briselu Sporazuma čiji je garant EU. Sada se konačno oseća obaveznom da kaže NEŠTO o miru i stabilnosti na severu Kosova* i u svojoj izjavi poziva na raspuštanje Saveta bezbednosti UN čije rezolucije treba ignorisati ako joj se ne sviđaju. Bravo! Ponekad je bolje ćutati…“, napisala Je Brnabić na Tviteru 12. decembra.

Viola fon Kramon Foto: N1

U ovom nizu nije zaobišla ni ministarku inostranih poslova Nemačke Analenu Berbok, koja je pohvalila odluku kosovskih vlasti o odlaganju izbora na severu KiM koji su bili zakazani za 18. decembar i ocenila da je slanje srpskih vojnika neprihvatljiivo.

Analena Berbok Foto: EPA-EFE/Andreas Rentz

„U poslednjem saopštenju ministara inostranih poslova zemalja G7 (14. maja 2022.), u rešavanju svakog problema ili krize u svetu (Libija, Sirija, Jemen, Somalija, itd.) oni su tražili striktno sprovođenje odgovarajućih Rezolucija Saveta bezbednosti UN (UNSCR). Sada, iznenađujuće, MIP Nemačke eksplicitno poručuje da Rezoluciju SBUN 1244 – koja predviđa da Srbija ima pravo da traži povratak određenog broja svojih bezbednosnih snaga na Kosovo* – treba ignorisati, jer je „neprihvatljiva“. Što se tiče međunarodnog prava i stabilnosti, na osnovu kojih kriterijuma odlučujete koja Rezolucija SB UN se mora poštovati, a koja se mora zanemariti – na primer, u slučaju Libije, Rezolucija 2571 se mora poštovati, ali u slučaju Srbije, Rezolucija 1244 mora da bude ignorisana? Zapanjujući nivo apsurda. Ono za čim Srbi na Kosovu* čeznu je mir i stabilnost. Nama, takođe, ne bi smetalo da se poštuje međunarodno pravo, Povelja UN, Rezolucija SB UN… Još jedna stvar: ne bi bilo tenzija koje je trebalo smanjiti da je Kurti poštovao sporazume i ne bi ih jednostrano kršio“, poručila je Brnabić Berbokovoj.

Ako ste mislili da se šef evropske diplomatije Žozep Borelj „izvukao“ – nije.

Žozep Borelj Foto: EPA-EFE/THIERRY MONASSE

„Očigledno, Kvinta, zajedno sa EU Žozepom Boreljom kažu da se barikade na severu Kosova i Metohije moraju ukloniti jer su nelegalne. Zanimljivo, nisu toliko glasni o nezakonitosti hapšenja Srba, npr. Dejana Pantića, uhapšenog juče bez ikakvih dokaza, ili kada kosovska policija uđe u opštine sa srpskom većinom na severu naoružana puškama/dugim cevima i tako prekrši Briselski sporazum. Ti ljudi na barikadama jasno izražavaju svoje proteste i to rade mirno. Jedini način da se čuju, nažalost, je na barikadama. Jeste li ih čuli kada im je u januaru ove godine oduzeto pravo glasa? Ne baš. Da li ste ih čuli pre 3 meseca kada im je Priština zaplenila imovinu za izgradnju nelegalnih vojnih stanica? Apsolutno ne. Da li ste ih čuli 136 puta kada su različite srpske porodice napadnute samo ove godine (50% više od dolaska Kurtija na vlast u Prištini)? Ne. Obraćate pažnju samo kada su na barikadama. Barikade nisu samo izraz nezadovoljstva i očaja, one nisu tu samo zato što su im ugrožena osnovna ljudska prava, već oni na barikadama štite i Briselski sporazum koji ste potpisali i čije sprovođenje EU treba da garantuje. Barikade su poziv na mir i TAKOĐE poziv na akciju međunarodne zajednice da počne da radi svoj posao! Dakle, da, pomozite Kurtiju da ukloni barikade i zajedno sa njim ćete ukloniti sve što je ostalo od vašeg autoriteta i kredibiliteta“, napisala je Brnabić.

I tako praktično zatvorila krug. Amerika, Nemačka, Evropska unija… Nije moglo bolje.

Ili je, ipak, moglo?

BONUS VIDEO: Krstić o tvitovima premijerke: Brnabić je reagovala krajnje tabloidno, izjava nije bila primerena kontekstu, bila je više za unutrašnju upotrebu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare