Gabrijel Eskobar Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Specijalni predstavnik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar rekao je da se SAD kategorički protive povratku srpskih snaga na sever Kosova i Metohije.

„Mi to kategorički odbacujemo. Mi to uopšte ne podržavamo“, rekao je Eskobar u intervjuu za Radio slobodna Evropa, odgovarajući na pitanje novinarke o najavi Beograda da će tražiti od KFORA-a povratak srpske vojske na sever KiM.

Na pitanje, kakav bi bio odgovor SAD ako bi Beograd zaista poslao vojsku na sever KiM, Eskobar odgovara da ne očekuje da će se to zaista desiti.

Pročitajte još:

„Podvući ću, Kosovo ima snažne bezbednosne garancije SAD koje se manifestuju učešćem u KFOR-u“, istakao je Eskobar.

Na pitanje da li smatra da bi KFOR trebalo da ukloni barikade na severu KiM, Eskobar kaže da očekuje da ih uklone ljudi koji su ih i postavili.

„Ali, takođe, očekujemo da im bude dat put napred gde bi mogli da razreše neke od problema. Postoje neka pitanja u kojima treba da budemo čvrsti. Neka pitanja koja se tiču vladavine prava, legitimni nalozi za hapšenje, ta pitanja bi trebalo razrešiti na sudu, a ne na ulici“, ističe Eskobar, ali dodaje da se o pitanjima administrativnih procedura kao što je pitanje o tablicama mora čuti glas Srba sa KiM.

Govoreći o Zajednici srpskih opština (ZSO), Eskobar je naglasio da bi se na realizaciji potpisanih dogovora trebalo raditi odmah.

„Najvažnija star koju bi SAD želele da urade je da želimo videti ispunjenje Zajednice srpskih opština. Rekao sam ljudima da će SAD predvoditi napore da ova vada to implementira“, kazao je Eskobar.

Dodao je da je ZSO sa pozicije SAD „zakonska međunarodna obaveza“.

„Nijedan političar ili politička partija ne može jednostavno otići od te obaveze. Mi ćemo raditi na ZSO, to će biti naš doprinos procesu dijaloga“, kazao je američki zvaničnik.

Na pitanje RSE da li ZSO „treba da bude realizovana pre konačnog sporazuma“, on je odgovorio da bi na ZSO trebalo raditi odmah.

„Mislim da, iskreno, trebalo bi raditi na Zajednici odmah, trebalo bi da to bude na dnevnom redu za naredne razgovore…“, dodao je Eskobar.

Eskobar je istakao da se nada da će uskoro doći do rešenja i da će barikade na severu KiM uskoro biti uklonjene, kao i da će se predstavnici Srba koji su napustili institucije vratiti na svoje funkcije.

„Pozivam vladu Kosova da prihvati ljude koji se vrate, one koji mogu da se vrate, da im se dozvoli da se vrate. I onda ćemo krenuti napred sa diskusijama o normalizaciji“, naveo je Eskobar.

BONUS VIDEO Stefan Jovanović i Robert Kozma o sudbini barikada i skupštinskim borbama sa vetrenjačama

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar