Gabrijel Eskobar Gabriel Escobar
Gabrijel Eskobar Foto:EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Specijalni predstavnik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar rekao je danas da je na sastanku sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem jasno stavio do znanja da očekuje da Priština počne da radi na implementaciji sporazuma o Zajednici srpskih opština (ZSO).

„Jasno sam izrazio očekivanje da počnemo da razgovaramo o implementaciji ZSO. Jasno sam to rekao, tako da se nadam da ćemo videti posvećenost tokom ove krize u bliskoj budućnosti“, izjavio je Eskobar na konferenciji za novinare posle sastanka sa Kurtijem, kojem je prisustvovao i specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, prenosi Reporteri.

Dodaje da je tokom sastanka naglasio važnost smirivanja napetosti na KiM, kao i značaj nastavka dijaloga.

„Razgovarali smo o potrebi da obe strane ostanu mirne, o potrebi za nastavkom dijaloga, kao i o značaju da se fokusiramo na razgovore koji vode u EU“, zaključio je Eskobar.

Očekujemo ostvarivanje sporazuma o Zajednici srpskih opština i i napredak u prihvatanju francusko nemačkog plana, izjavio je zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijel Eskobar večeras u Prištini.

„Predstavnik EU (Miroslav Lajčak) je ovde i on ima moju podršku u daljem vođenju razgovora o francusko nemačkom predlogu“, rekao je Eskobar.

Gabrijel Eskobar, koji sutra dolazi u Beograd, ranije danas da je izjavio da SAD „kategorički odbijaju“ ideju povratka srpskih snaga na Kosovo.

„Mi to uopšte ne podržavamo. Takođe želim reći da Kosovo ima veoma čvrste bezbednosne garancije od SAD“, kazao je Eskobar, tokom drugog dana posete Prištini.

***

BONUS VIDEO – INTERVJU Gabrijel Eskobar: Brine me korupcija u Srbiji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar