Foto: FoNet/Predsedništvo Srbije

Najnovija poverenica za Beograd Srpske napredne stranke i aktuelna premijerka Ana Brnabić spominje se kao moguć izbor vlasti za novu gradonačelnicu Beograda. Pored friškog naprednjaka Aleksandra Šapića i dugogodišnjeg zamenika gradonačelnika Gorana Vesića. Za Brnabić se može reći da je relativno kratko u politici, ali je u njoj svakako ostavila traga.

Ono što se zna jeste da je osoba u koju predsednik Srbije Aleksandar Vučić ima najviše poverenja. Dva puta, ničim izazvano, postavljana je na čelo srpske Vlade, a nedavno je u svoje ruke preuzela i najvažniji, gradski odbor SNS, nakon što je stranka izglasala nepoverenje ministru Nebojši Stefanoviću.

Može se reći da je “izrasla” iz afere, odnosno da je tada postala prepoznatljiva široj javnosti.

Kontinental vind i sukob sa Vučićem

U oktobru 2015. Godine tokom afere “Lidija Udovički”, kada je sajt “Telepromter” objavio transkript telefonskog razgovora Bojana Pajtića i Lidije Udovički, sestre tadašnje ministarke državne uprave Kori Udovički. Lidija Udovički je navodno rekla da je kum tadašnjeg premijera, a sada predsednika države Nikola Petrović pokušao da naplati reket od dva miliona evra od američke firme “Kontinental vind partners”, ne bi li vetropark u Srbiji priključili na elektromrežu. Brnabić je u tom trenutku direktorka “Kontinental vind partners”.

Vučić je na to odgovorio optužbama na račun firme koju je vodila Brnabić, tvrdeći da je upravo CWP u SAD izlobirala da pet kongresmena potpiše pismo Džozefu Bajdenu u kojem su Vučićev brat Andrej i njegov kum Nikola Petrović označeni kao centar korupcije u Srbiji.

Aleksandar Vucic konferencija za medije
Aleksandar Vučić konferencija za medije Foto:TANJUG/ RADE PRELIC

Brnabić je, zatim, na konferenciji za novinare zajedno sa tadašnjim ministrom energetike Aleksandrom Antićem odbacila navode o bilo kakvom pokušaju reketiranja.

I tu je krenuo uzlet Ane Brnabić.

U avgustu 2016. godine izabrana je za ministarku državne uprave i lokalne samouprave, a u junu 2017. Vučić ju je predložio za mandatara nove Vlade.

A da u tom trenutku nije bila član SNS.

Postala je premijerka, na tom mestu ostala je i nakon prošlogodišnjih izbora, u međuvremenu je izabrana za poverenicu Gradskog odbora SNS u Beogradu, umesto Nebojše Stefanovića.

Sada, kako je Nova.rs pisala, uz Šapića i Vesića spominje se kao moguć izbor za nova gradonačelnicu Beograda.

Afera Aseko i Brnabićkin brat

U žižu javnost Brnabić je ponovo dospela zbog još jedne afere – “Aseko”.

Naime, na mestu direktora ove kompanije za Srbiju dugo se nalazio premijerkin brat Igor Brnabić. Zatim su u javnosti počeli da isplivavaju višemilionski ugovori koje je ova firma potpisivala sa ministrastvima i državnim institucijama, a koje je objavljivala potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić. Na listi onih sa kojima je Brnabić poslova su EPS, Ministarstvo pravde i Kancelarija za IT, PIO fond, Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstvo finansija… Vrednost ovih ugovora iznosila je ukupno, kako je tvrdila Tepić oko 4,1 miliona evra.

Foto: N1, Vesna Lalić/Nova.rs

Brnabić je rekla da tu nije bilo nikakve korupcije.

“Niko ništa nije pokušao da sakrije i sve je javno, a da mediji koji žele da insinuiraju da je neko pokušao nešto da namesti i ukrade svesno prećutkuju činjenice. Znam šta je istina, nije bilo sukoba interesa i korupcije“, rekla je Brnabić i dodala da nije ušla u politiku da bi ostvarila neku materijalnu korist za sebe ili svoju porodicu već da bi uradila nešto dobro za Srbiju.

Ipak, Igor Brnabić naknadno je podneo ostavko na mesto direktora, a da ni danas nije istraženo do kraja da li je ovde bilo korupcije.

U međuvremenu Brnabić je postala i stručnjak za odbranu SNS, Aleksandra i Andreja Vučića, ali i obračun sa nezavisnim medijima.

Idealne predispozicije za gradonačelnika.

BONUS VIDEO:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare