An Linde i Nikola Selaković
An Linde i Nikola Selaković Foto: TANJUG/ TANJA VALIC

Ministarka spoljnih poslova Švedske i predsedavajuća OEBS-u An Linde je danas izjavila u Beogradu da je Srbija u reformama "postigla napredak", ali da je potrebno raditi na kvalitetu.

„Srbija je postigla napredak u reformama, a fokus sada mora biti na kvalitetu i odlučnosti u sprovodjenju reformi pre svega u oblasti sudstva, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i slobodi medija“, rekla je Linde posle sastanka sa šefom srpske diplomatije Nikolom Selakovićem.

Linde je rekla da je OEBS spreman da podrži „taj put Srbije“.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare Selaković je rekao da Srbija podržava prioritete OEBS-a koji su postavljeni za vreme švedskog predsedavanja.

„Sa velikom pažnjom pratimo aktivnosti švedskog predsedavanja OEBS-om i mogu da kažem da podržavamo one prioritete koji su postavljeni od strane švedskog predsedavanja“, rekao je Selaković i dodao da su ti prioriteti kompatibilni reformama koje Srbija sprovodi.

On je dodao i da je ta organizacija za Srbiju jedna od najvažnijih, te da je Srbija posvećena „jačanju kapaciteta OEBS-a“.

„Srbija je zemlja na čijoj teritoriji se nalaze dve misije OEBS-a, u Beogradu i u Prištini. Za Beograd je izuzetno važan statusno neutralan pristup kada su u pitanju Kosovo i Metohija“, dodao je.

Na sastanku su razgovarali i o reformama koje se sprovode u Srbiji, dijalogu Beograda i Prištine, saradnji na Zapadnom Balkanu i bilateralnim odnosima.

Linde je pohvalila Srbiju koja je zemljama u regionu donirala vakcine.

Ona je istakla da su bilateralni odnosi Srbije i Švedske dobri, te da njena država podržava srpske evrointegracije i dijalog sa Prištinom uz posredstvo EU.

„Tokom posete ću imati priliku da razgovaram sa mladima. Sve reforme kojima se bavimo definišu sutrašnjicu i mladi ljudi moraju biti deo tog procesa“, dodala je.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar