Foto: Twitter/Serbia in Croatia

Nova ambasadorka Srbije u Zagrebu Jelena Milić predala je danas akreditivna pisma predsedniku Hrvatske Zoranu Milanoviću.

U pratnji ambasadora Republike Srbije bili su ataše za odbranu potpukovnik Bojan Veličković i ataše Đorđe Žakula, objavljeno je na zvaničnom Tviter nalogu Ambasade Srbije u Republici Hrvatskoj.

Ukazom predsednika Srbije Aleksandra Vučića na dužnost izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Srbije u Hrvatskoj Jelena MIlić postavljena je u martu ove godine.

Imenovanje Jelene Milić za ambasadora u Zagrebu osudile su predizborne koalicije NADA i Patriotski blok, a profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu Bojan Pajtić je rekao da „Srbiju ne može da predstavlja osoba koja je diplomirala u svojoj šestoj deceniji“.

Jelena Milić je rođena 1965. godine u Beogradu. Po obrazovanju je tehničar za nuklearnu fiziku, a studirala je Elektrotehnički fakultet, piše Istinomer.

Alumnista je Međunarodne akademije za liderstvo Friedrich-Naumann-Stiftung (IAF) i stažirala je u prestižnom pariskom istraživačkom centru CERI sa Univerziteta Science Po. Bila je saradnica bivšeg ministra spoljnih poslova Gorana Svilanovića za vreme njegovog mandata u Odeljenju za demokratiju i ljudska prava Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope.

Na sajtu Centra za evroatlantske studije (CEAS) navodi se da je diplomirala i masterirala na Univerzitetu UNION- Nikola Tesla u Beogradu.

Osnivač je Centra za evroatlantske studije (CEAS) i dugogodišnja direktorka te „nezavisne liberalne analitičarske organizacije, osnovane 2007. godine u Beogradu“.

Poznati američki portal Politiko uvrstio ju je 2016. među 28 ličnosti koje će u 2017. „oblikovati i menjati evropsku politiku“.

BONUS VIDEO: Jelena Milić: Od kritičara vlasti do poslušnika i ambasadora

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar