Aleksandar Šapić Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Prvi na listi Srpske napredne stranke za beogradske izbore Aleksandar Šapić dao je neverovatno obećanje Beograđanima. Ukoliko ova stranka pobedi na izborima, kaže Šapić, on će im kao gradonačelnik omogućiti da uštede 10.000 evra za godinu dana i to na osnovu kartice za popust. Jedino što Šapić nije objasnio jeste kako će građani sa prosečnom platom koja je recimo u novembru 2021. iznosila 69.000 dinara uspeti da zarade, a kamoli uštede 10.000 evra za 12 meseci. Mada, u predizbornoj kampanji sve je moguće, pa i ova SNS matematika koja se protivi svim načelima ove nauke.

Šapić je Beograđanima obećao da će se kao gradonačelnik zalagati za uvođenje „Beogradske kartice“, koja bi pružala i više od 10.000 evra uštede na godišnjem nivou za jednu porodicu, kroz popuste prilikom kupovine, ali i korišćenja sportskih centara i bazena.

Ova kartica funkcionisala bi po ugledu na „Novobeogradsku karticu“, koju je Šapić kao predsednik opštine uveo i na opštini Novi Beograd.

Aleksandar Vucic i Aleksandar Sapic
Aleksandar Vučić i Aleksandar Šapić Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIC

„Ako budem dobio priliku da vodim grad Beograd na isti način ćemo, kao što smo napravili Novobeogradsku karticu, napraviti i Beogradsku karticu. Naravno, ovoga puta sa daleko većim mogućnostima koje nam pruža uprava grada Beograda. Beograđani će zahvaljujući toj kartici moći da koriste na desetine raznoraznih programa koje ćemo obezbeđivati“, rekao je Šapić.

Putem slične kartice Novobeograđani već ostvaruju pravo na popuste, besplatne programe i sadržaje, koje im obezbeđuje opština.

Na spisku pogodnosti se recimo nalazi pet odsto popusta na artikle u pojedinim marketima, koji već nisu na akciji. Postoje popusti na usluge zubara, lekarskih ustanova, pozorišta, knjižara, putovanja…

Svi ti popusti građanima ove opštine, svakako su dobrodošli, a ni ostali Beograđani sigurno se ne bi bunili.
U Šapićevoj najavi, problem je čista računica, koja navodi na zaključak da je ovim obećanjem obmanuo potencijalne glasače.

Kako?

Prema zvaničnim podacima prosečna neto zarada u Srbiji iznosila je 69.136 dinara. Mesec dana ranije, dakle u oktobru 2021. prosek zarada je bio oko 66.048 dinara. S tim što je važno napomenuti da je medijalna neto zarada iznosila 51.782 dinara u novembru, odnosno 50 000 dinara u oktobru. To znači da je 50 odsto zaposlenih ostvarilo zaradu do navedenog iznosa.

Ako bi se računala ne medijalna, već ona viša, prosečna neto plata u Srbiji, zaposleni ne bi mogoa da zaradi više od 829.632 dinara, što je nešto više od 7.000 evra.

Ključno pitanje sa Šapića je kako je moguće sa godišnjom zaradom od 7.000 evra uštedeti 10.000 evra i to karticom za popust za kupovinu?

Svaki Beograđanin bi voleo, makar do izbora, da otkrije ove alhemičarske moći.

BONUS VIDEO: Šapićev doktorat (ponovo) pliva u sumnji

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare