Predsednik Narodnog pokreta Srbije (NPS) Miroslav Aleksić rekao je nakon današnjeg neuspešnog sastanka sa predsednicom Skupštine Anom Brnabić da je opozicija sve bliža tome da ne prihvati da učestvuje na izborima 2. juna.

Govoreći za Nova. rs nakon propalih pregovora, Miroslav Aleksić je poručio za Nova.rs da vlast ne želi ništa da promeni.

„Zapelo je na zahtevu opozicije da se tri ključne tačke koje smo mi već predložili i ispune, odnosno da se fomira Komisija sa izvršnim ovlašćenjima koja će da kontroliše birački spisak, mediji i i da se održe beogradski i lokalni izbori istog dana. Nismo odmakli, nemoguće je sprovoditi neke preporuke za kampanju koja je u toku. Oni su predali listu u Beogradu, a sa druge strane očekuju da pričamo o izmenama zakona. To su sve sporedne stvari. Vlast ne želi da suštinski promeni ništa“, rekao je Aleksić za Nova.rs.

Miroslav Aleksić Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Prema njegovim rečima, zbog toga što vlast ne želi da usvoji ništa od zahteva opozicije, oni su sve bliži tome da ne učestvuju na beogradskim izborima.

„Poslednji rok da se raspišu lokalni izbori je 18. april, do tada bi trebalo promeniti Zakon o lokalnim izborima, nakon toga raspisati izbore, a danas smo poslednji put dobili od Ane Brnabić odgovor da njoj do ne pada na pamet da uradi. Mi želimo da učestvujemo u implementaciji preporuka ODIHR-a, ali oni su išli u kampanju. Sve smo bliži da mi ne prihvatimo učešće na tim beogradskim izborima“, rekao je Aleksić za Nova.rs.

On je naglasio da se njemu čini da vlast ne želi da raspiše lokalne izbore 18. aprila i dodao da vlast kupuje vreme kako se „ništa ne bi promenilo u odnosu na 17. decembar“.

Govoreći o samom sastanku, rekao je da ga je iznenadilo prisustvo ambasadora Kristofera Hila i Emanuela Žiofrea.

„Niko to nije znao. Ja sam dobio poziv i bio sam informisan da će tamo biti predstavnici CRTE, Transparentnosti, Cesida. Iznenađeni smo, predsednica Skupštine nas je obavestila na početku da će biti prisutni i ambasadori. Oni nisu ni reč rekli, ćutali su i posmatrali su razgovor“, poručio je Aleksić.

Na kraju je istakao da nema više potreba da ih Brnabić zove na razgovor oko sporednih stvari. Mi možemo samo da razgovaramo o tri tačke, a za sve ostalo ima vremena posle izbora“, zaključio je.

Podsetimo, sastanak vlasti i opozicije počeo je u 10 sati, ali je opozicija i prokomentarisala da je sve farsa i napustila salu. Oni su poručili da vlast ne želi da razgovara o njihovim zahtevima.

Kao što smo već objavili, sastanku je prisusvovao i ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil koji je izjavio međunarodna zajednica ne voli bojkot kao način prevladavanja bilo čega i poručio da je potrebno sprovesti preporuke ODIHR-a.

BONUS VIDEO: Hil posle kolegijuma: Ne volimo bojkot kao način prevladavanja bilo čega, sprovesti preporuke ODIHR 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare