Foto: TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ

Poslanička većina u Skupštini Srbije nije prihvatila predlog Srđana Milivojevića, poslanika DS, da se duplira vreme za raspravu, s obzirom na to da je na dnevnom redu čak 60 tačaka dnevnog reda. Odlučeno je da se rasprava o svim predloženim zakonima objedini.

„Predsedniku skupštine trebalo je više od 12 minuta da pročita dnevni red, a neke od poslaničkih grupa imaće samo pet minuta za raspravu o svim tačkama. Apelujem na sve poslanike da se ne plaše skupštinske rasprave, da to bude otvorena rasprava i sučeljavanje“, rekao je Milivojević.

Miroslav Aleksić, poslanik Narodnog pokreta Srbije ukazao je da je sednica skupštine zakazana danas za sutra, po hitnom postupku.

„Od 60 tačaka dnevnog reda, čak 53 su zakonska predloga. Ne zanima vas da građani čuju ono što je za njih važno. Napravili ste protočni bojler od parlamenta, servis vlade, kršeći brutalno poslovnik. Gospodine Orliću, da li možete da se pogledate u ogledalo, jer ćete ostati upamćeni kao predsednik skupštine koji nije sazvao ni jednu redovnu sednicu. Na svakoj sednici koju ste zakazali kršili ste poslovnik,“ rekao je Aleksić.

Orlić mu je odgovorio da on može da se pogleda u ogledalo, ali je upitao Aleksića može li on nakon što je uzeo 55 mliona dinara iz Trstenika.

Vladimir Orlić Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

„Ništa nije prekršeno. Da li je moguće da neko dugo bude poslanik, a da ne zna kada je nešto po hitnom postuku, a kad nije. Da li ste u stanju da izračunate koliko je dana prošlo od kada je budžet došao u skupštinsku proceduru?“, rekao je Orlić i podsetio da je hitni postupak zato što je opozicija tražila raspisivanje izbora.

A to je ponovio i Milenko Jovanov koji je konstatovao da se Miroslav Aleksić izgleda „zakopčava na leđa“.

Predstavljajući predložene zakone, ministar finansija Siniša Mali rekao je poslanicima da ukoliko glasaju za Predlog budžeta, od 1. januara plate u javnom sektoru biće veće za 10 odsto.

Siniša Mali Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

„Osnove budžeta za narednu godinu usmerene su na podizanje životnog standarda građana. Tu imate povećanje plata za zaposlene u javnom sektoru od 10 odsto, povećanje penzija od 14,8 odsto. Kao što smo obećali, to i održavamo. Ako glasate za ovaj budžet, plate zaposlenih u javnom sektoru od 1. januara biće veće za 10 odsto“, poručio je Mali.

Mihailo Jovanović,ministar informisanja u Vladi Srbije rekao je da će usvajanjem novih zakonskih predloga građani biti bolje informisani.

„Kada je reč o Predlozima o javnom informisanju i elektronskim medijima, Ministarstvo je preduzelo sve kako bi se uzelo u obzir mišljenja različitih interesnih grupa, nevladinih organizacija medija, akademske zajednice i drugih. Značajan doprinos i učešće u radu uzeli su i naši parttneri, misija OEBS, fondacija KAS i drugi. U tu svrhu organizovane su javne rasprave, održana su četiri okrugla stola i omogućeno građanima da daju svoje sugestije. Bilo je različitih predloga na koji način unaprediti stanje u oblasti informisanja“, naveo je Jovanoić.

Pročitajte još

Dodao je da su ovo rešenja koja mogu da utiču da građani Srbije budu još bolje informisani, a mediji biti u prilici da građane informišu o temama iz svih oblasti života pazeći da se ne ugrožavaju prava drugih.

“Kada je reč o Predlogu zakona o javnom informisanju i medijima, Radna grupa koja je radila na izradi teksta, formirana je neposredno nakon osnivanja novog Ministarstva. U radnoj grupi su bili i predstavnici novinarskih i medijskih udruženja sa kojima smo radili do poslednjeg trenutka. Svi članovi Radne grupe bili su jedinstveni u naporu da se sistem javnog informisanja unapredi“, istakao je Jovanović.

BONUS VIDEO Skupština Srbije o 60 tačaka dnevnog reda

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar