Foto: Dragan Mujan/Nova.rs, Filip Krainčanić/Nova.rs

Lider budućeg Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić mogao bi da privuče veći deo birača Narodne stranke, a nije isključeno i da će uzeti deo onoga što prema istraživanjima ide stranci Zdravka Ponoša jer imaju relativno slično biračko telo, kaže profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Dušan Spasojević.

Spasojević smatra da je ključno je to kako će Aleksić uspeti da definiše balans nacionalnog i proevropskog. Napominje da je kao političar izgradio izvestan kredibilitet, ali dodaje da je „prilično dugačak put do toga da se to pretvori u izbornu volju birača“.

„Na sličan način i Ponoš tek treba da potvrdi svoje glasove sa prošlogodišnjih predsedničkih izbora. Taj deo biračkog tela ima potencijal jer može da zahvati i deo glasača Srpske napredne stranke. Ipak, postoji i problem sa spoljnopolitičkim pitanjima, sada je dosta teško praviti nekakve balansirajuće platforme. Jedan broj birača iz tog dela političkog spektra glasa i za Stranku slobode i pravde, zato je i njenom lideru Draganu Đilasu bilo potrebno dosta vremena da izmeri kada će evropski put da stavi u prvi plan“, podvlači Spasojević za portal N1.

Upitan da proceni veličinu tog dela biračkog tela, Spasojević kaže da je okvirno reč o deset do petnaest odsto glasača, napominjući da to telo može da raste u smeru ka centru i onda može da bude mnogo veće.

Dušan Spasojević Foto: Ivan Dinić/Nova.rs

„Jedno od najvažnijih pitanja je kada će opoziconi blokovi krenuti da uzimaju birače naprednjacima, a najlakše će im je da uzmu taj deo biračkog tela. Glasačima SNS mnogo lakše će se obratiti te stranke nego Zeleno-levi front ili Pokret slobodnih građana. I Novi DSS ima određene apetite prema tom delu političkog spektra, ali lider te stranke Miloš Jovanović, kao i Jeremić u poslednje vreme, insistira na temama koje ga udaljavaju od tog zamišljenog desnog centra. Čini mi se da je Jeremić ušao u jednu vrstu ćorsokaka iz kojeg može da izađe samo promenom ideološke pozicije, odnosno odlaskom udesno“, navodi Spasojević.

Tenzije između starih i novih političkih stranaka

Odgovarajući na pitanje da li u narednom periodu može doći do približavanja Ponoševe i Aleksićeve stranke, naš sagovornik ističe da je najrealnije da se to desi kroz neke buduće šire koalicije.

„Vrlo moguće je da će dolaziti do određenih tenzija između novih i starih stranaka, sigurno je da ta silna cepanja mogu da naprave probleme prilikom formiranja koalicija. Čak i ono što javnosti deluje slično, ne mora nužno završiti u istoj koaliciji jer postoje i lični odnosi između lidera koji mogu biti kontraproduktivni“, ističe Spasojević.

Ocenjuje da Aleksić sada treba da potvrdi svoje pozicije, dodajući da doskorašnji potpredsednik NS u ovom trenutku ne može da bude „mekši“ u meri u kojoj će možda to biti za pet ili šest meseci.

„Aleksić mora da pokaže potencijalnim biračima da iz Narodne stranke nije otišao zato što je odustao od ideje, pa mora da je brani više nego što je braniti u nekoj bližoj budućnosti. Zato je moguće da će vremenom postati dodatno fleksibilan“, zaključuje Spasojević.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar