Foto: Nova.rs

Najnovije istraživanje Demostata pokazalo je da ukoliko bi vanredni izbori u Beogradu bili održani na proleće, čak 57 odsto birača bi apstiniralo. Programski direktor Demostata Zoran Panović izjavio je da je 36 odsto ispitanika navela da ih politika praktično ne zanima, što su podaci zbog kojih predstavnici opozicije ne mogu da imaju puno razloga za optimizam.

Uz pretpostavku da će izbori u Beogradu biti na proleće, apstinenciju je najavilo 57 odsto ispitanika (to su oni koji još nisu odlučili, verovatno neće na izbore, još ne znaju, bez odgovora, ne zna kome će dati glas), a izlazak na izbore 43 odsto.

Sa druge strane, čak 43 odsto građana reklo je da njihov glas ne može ništa da promeni, 18 odsto je navelo da se mnogi ljude plaše da glasaju za one koje hoće jer ih ucenjuju i prete im, 15 odsto je navelo da ih baš briga ko je na vlasti, a 24 odsto nije odgovorilo na pitanje.

Programski direktor Demostata Zoran Panović rekao je da su rezultati pouzdani, ali da se Beograd razlikuje od ostatka Srbije. On je naglasio da je podaci takvi da je gotovo 36 odsto ispitanika izjavilo da ih politika praktično ne zanima.

Zoran Panovic
Zoran Panović Foto:FoNet/Milica Vučković

“Demostat je poznat po tome što radimo dubinska istaživanja. Ovde se potvrđuje jedna stvar a to je da autoritarnost jako velika.

“U Beogradu samo trećina ispitanika obeležava odsustvo ili niska autoritarnost. To onda reflektuje odnos prema nekim političkim opcijama. Opet se potvrđuju nalazi od ranije da je odnos prema politici poražavajući, gde gotovo 36 ispitanika kaže da ih politika praktično ne zanima”, istakao je Panović.

Izbori u Beogradu ponovo su aktuelizovani nakon što je lider SSP-a Dragan Đilas izjavio da opozicija treba konačno da se izjasni da li želi izbore na proleće u Beogradu ili ne. Ovakva izjava izazvala je burne reakcije delova opozicija, koji su poručili da Đilas nema tapiju da ih poziva da se izjasne ili ne.

„Ja zaista ne razumem pitanje i pravo Dragana Đilasa da nas poziva na neke izbore koje je on dogovorio s Vučićem. Naravno da smo mi kao Narodna stranka spremni za izbore i želimo ih kad god, na bilo kom nivou i što pre, ali to je interni dogovor njega i Vučića“, rekao je nedavno u intervjuu za Nova.rs potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić.

Miroslav Aleksić Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Sa druge strane, Đilas je poručio da nije pozivao na izbore koje je dogovorio sa Vučićem, kako je to „svestan činjenice da ne govori istinu rekao Miroslav Aleksić“.

„Podsetio sam da je Aleksandar Vučić građanima Beograda, a ne meni, obećao nove izbore na proleće 2023. Ogradio se rekavši da će izbora biti ako opozicija to bude tražila“, rekao je Đilas za Nova.rs.

Šta je sve pokazalo istaživanje Demostata

Istraživanje Demostata pokazalo je da 37 odsto Beograđana smatra da je Kosovo već nezavisno, dok se 49 odsto ispitanika ne bi odreklo Kosova i Metohije ni po cenu toga da Srbija ne uđe u EU.

Sociolog i glavni istraživač Demostata Srećko Mihailović rekao je da je istraživanje rađeno na reonu Beograda, što treba uzeti u obzir jer je Beograd drugačiji od ostatke zemlje.

Srećko Mihailović Konferencija za medije Istraživačko izdavačkog centra Demostat Foto:Medija centar Beograd

„Akcenat istraživanja više je bio na građanima i partijama i partijskom organizovanju i rejtingu lidera. Smatrali smo da u centru mora biti građanin onakav kakav jeste i nastojali smo strankama i liderima pokažemo čime mogu da raspolažu u političkoj borbi. Naš osnovni podatak je konfuzija javnog mnjenja – što smo istovremeno i za autokratiju i demokratiju. U stvari, ne znamo gde smo. I kad je reč o vrednostima i spoljnoj politici. Stalno smo negde na sredini i to se i ovoga puta pokazalo. Da li je to dobro za politiku, to treba da kažu političari. Lično smatram da neopredeljenost ne može biti vrlina”, poručuje Mihailović.

Konferencija za medije Istraživačko izdavačkog centra Demostat Foto:Medija centar Beograd

“Približno dve petine je za dobre odnose sa Rusijom po cenu odustajanja od EU, a približno dve petine nije odgovorilo na ovo pitanje ili je reklo da ne zna šta je dobro”, naveo je on.

Sa tvrdnjom „važnije je očuvanje KiM u sastavu Srbije nego ulazak Srbije u EU“, složilo se 49 odsto ispitanika, a protiv je 17 odsto.

Kada je reč tome kako bi Beograđani glasali na eventualnom referendumu o ulasku Srbije u EU, za ulazak Srbije u EU glasali bi 22 onih koji najavljuju apstinenciju na prolećnim izborima ukoliko ih bude, 26 odsto izbornih pristalica partija na vlasti, 27 odsto izbornih pristalica partija desno od centra i 68 odsto izbornih pristalica partija centra i desno od centra.

Bonus video: Demostat: „Depresivna slika biračkog tela“, evo kakvi su politički stavovi Beograđana

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar